Actualitatea europeană

Accelerarea coordonării politicii economice

În cadrul reuniunii ECOFIN din 20 iunie, miniştrii finanţelor au aprobat orientări pentru fiecare ţară, prezentate ca parte din primul semestru european, privind reformele structurale şi politicile bugetare care vizează generarea creşterii economice şi a stabilităţii din statele membre.

Orientările se bazează pe evaluarea de către Comisie a programelor naţionale de reformă ale statelor membre şi pe programele naţionale de stabilitate şi de convergenţă. Printre chestiunile dezbătute în cadrul reuniunii ECOFIN se numără:

- creşterea preconizată a cererii interne,

- reformele pensiilor,

- vârsta de pensionare,

- echilibrul dintre impozitarea progresivă a muncii , TVA şi taxele ecologice,

- impozitele pe proprietate şi rata creditelor ipotecare.

„Astfel trimitem un semnal puternic pieţelor financiare că am consolidat UE și am apărat zona euro. Rămânem uniţi, nu există o altă ieşire din criză”, a afirmat dl György Matolcsy, Ministrul Economiei Naţionale din Ungaria.

Primul semestru, care a început la 1 ianuarie 2011, se va încheia în momentul în care Consiliul European îşi va da aprobarea finală preconizată pentru 23-24 iunie, iar Consiliul va adopta în consecinţă orientările în mod formal.

În toamnă, statele membre îşi vor finaliza bugetele pentru 2012 înainte de a le trimite parlamentelor naţionale, care vor decide cu privire la acestea.

Al doilea semestru european va dura din ianuarie până în iulie 2012.

Informaţii suplimentare:
Comunicat de presă
Difuzarea pe internet a conferinţei de presăSursa © Alexandr Mitiuc, Fotolia 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…