Actualitatea europeană

Accelerarea coordonării politicii economice

În cadrul reuniunii ECOFIN din 20 iunie, miniştrii finanţelor au aprobat orientări pentru fiecare ţară, prezentate ca parte din primul semestru european, privind reformele structurale şi politicile bugetare care vizează generarea creşterii economice şi a stabilităţii din statele membre.

Orientările se bazează pe evaluarea de către Comisie a programelor naţionale de reformă ale statelor membre şi pe programele naţionale de stabilitate şi de convergenţă. Printre chestiunile dezbătute în cadrul reuniunii ECOFIN se numără:

- creşterea preconizată a cererii interne,

- reformele pensiilor,

- vârsta de pensionare,

- echilibrul dintre impozitarea progresivă a muncii , TVA şi taxele ecologice,

- impozitele pe proprietate şi rata creditelor ipotecare.

„Astfel trimitem un semnal puternic pieţelor financiare că am consolidat UE și am apărat zona euro. Rămânem uniţi, nu există o altă ieşire din criză”, a afirmat dl György Matolcsy, Ministrul Economiei Naţionale din Ungaria.

Primul semestru, care a început la 1 ianuarie 2011, se va încheia în momentul în care Consiliul European îşi va da aprobarea finală preconizată pentru 23-24 iunie, iar Consiliul va adopta în consecinţă orientările în mod formal.

În toamnă, statele membre îşi vor finaliza bugetele pentru 2012 înainte de a le trimite parlamentelor naţionale, care vor decide cu privire la acestea.

Al doilea semestru european va dura din ianuarie până în iulie 2012.

Informaţii suplimentare:
Comunicat de presă
Difuzarea pe internet a conferinţei de presăSursa © Alexandr Mitiuc, Fotolia 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…