Actualitatea europeană

Un pas înainte către brevetul unitar

S-a făcut încă un pas înspre instituirea brevetului unitar când, la 27 iunie, Consiliul Competitivitate şi-a dat acordul cu privire la două propuneri referitoare la crearea unui brevet la nivelul UE şi la regimul lingvistic al acestuia.

„Protecţia prin brevet unitar va reduce în mod considerabil costurile şi birocraţia, atât pentru companii cât şi pentru persoane, şi va stimula inovarea la nivel european”, a afirmat Zoltàn Cséfalvay, Ministrul ungar pentru Afaceri Strategice, care a prezidat reuniunea. „Discuţia de astăzi transmite un mesaj clar tuturor operatorilor şi tuturor cetăţenilor, şi anume că UE este capabilă să încheie cu succes lucrările întreprinse pe o temă a cărei importanță este crucială pentru inovarea şi competitivitatea la nivel european.”

Brevetarea unei invenţii este foarte scumpă în Europa, în principal din cauza costurilor legate de traducere. În prezent, cererile trebuie să fie traduse în limba ţării în care se solicită protecţia prin brevet. Sub noul regim, cererile vor trebui traduse numai în una dintre cele trei limbi de lucru - engleză, germană sau franceză - şi, pe parcursul unei perioade de tranziţie de 12 luni, într-o altă limbă aleasă de solicitant.

În momentul în care va intra în vigoare, brevetul la nivelul UE va fi valabil în cele 25 de state membre participante la cooperarea consolidată cu privire la acest sistem. Două state membre, Italia şi Spania, au hotărât să nu participe, întrucât nu sunt de acord cu regimul lingvistic. Întreprinderile din aceste două state membre vor avea, totuşi, dreptul de a solicita un brevet unitar.

Textele trebuie acum discutate şi aprobate de către Parlamentul European.

Informaţii suplimentare:
Comunicat de presă
Dezbatere publică
Un brevet unitar pentru a stimula inovarea (11.3.2011)Sursa: CONS @ Foto Zihlmann, Fotolia

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…