Actualitatea europeană

Un pas înainte către brevetul unitar

S-a făcut încă un pas înspre instituirea brevetului unitar când, la 27 iunie, Consiliul Competitivitate şi-a dat acordul cu privire la două propuneri referitoare la crearea unui brevet la nivelul UE şi la regimul lingvistic al acestuia.

„Protecţia prin brevet unitar va reduce în mod considerabil costurile şi birocraţia, atât pentru companii cât şi pentru persoane, şi va stimula inovarea la nivel european”, a afirmat Zoltàn Cséfalvay, Ministrul ungar pentru Afaceri Strategice, care a prezidat reuniunea. „Discuţia de astăzi transmite un mesaj clar tuturor operatorilor şi tuturor cetăţenilor, şi anume că UE este capabilă să încheie cu succes lucrările întreprinse pe o temă a cărei importanță este crucială pentru inovarea şi competitivitatea la nivel european.”

Brevetarea unei invenţii este foarte scumpă în Europa, în principal din cauza costurilor legate de traducere. În prezent, cererile trebuie să fie traduse în limba ţării în care se solicită protecţia prin brevet. Sub noul regim, cererile vor trebui traduse numai în una dintre cele trei limbi de lucru - engleză, germană sau franceză - şi, pe parcursul unei perioade de tranziţie de 12 luni, într-o altă limbă aleasă de solicitant.

În momentul în care va intra în vigoare, brevetul la nivelul UE va fi valabil în cele 25 de state membre participante la cooperarea consolidată cu privire la acest sistem. Două state membre, Italia şi Spania, au hotărât să nu participe, întrucât nu sunt de acord cu regimul lingvistic. Întreprinderile din aceste două state membre vor avea, totuşi, dreptul de a solicita un brevet unitar.

Textele trebuie acum discutate şi aprobate de către Parlamentul European.

Informaţii suplimentare:
Comunicat de presă
Dezbatere publică
Un brevet unitar pentru a stimula inovarea (11.3.2011)Sursa: CONS @ Foto Zihlmann, Fotolia

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…