Actualitatea europeană

Comisia semnează un memorandum de cooperare cu Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale

Vicepreşedintele Comisiei Europene Siim Kallas a semnat astăzi, împreună cu secretarul de stat maghiar pentru infrastructură, Pál Völner, un memorandum de cooperare care oferă un cadru pentru îmbunătăţirea cooperării cu Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Memorandumul constituie baza unei mai strânse cooperări între UE şi OACI. 

Vicepreşedintele Siim Kallas, responsabil cu transporturile, a afirmat: „Acest memorandum de cooperare va crea o situaţie din care toate părţile implicate vor avea de câştigat. OACI va beneficia de mai multe resurse şi de o expertiză mai vastă; Europa va beneficia de expertiza OACI şi îşi va consolida poziţia în cadrul acestui forum global.”

Memorandumul va permite Europei să contribuie la lucrările pregătitoare din cadrul OACI pentru stabilirea de politici şi standarde în domeniul siguranţei, al securităţii, al mediului şi al managementului traficului aerian şi să utilizeze mai bine resursele prin partajarea informaţiilor și coordonarea eforturilor.

Activităţile desfăşurate în acest cadru se vor concentra iniţial asupra siguranţei, ulterior urmând să fie de asemenea abordate şi alte domenii de interes – precum securitatea, mediul şi managementul traficului aerian.

O mai puternică implicare a Europei în fazele pregătitoare din domeniul securităţii va facilita adoptarea de decizii de politică adaptate necesităţilor tuturor regiunilor OACI.

De asemenea, aceasta va contribui la dezvoltarea SESAR, programul european de modernizare a controlului traficului aerian. Acest program are ca obiectiv dezvoltarea sistemului de nouă generaţie pentru managementul traficului aerian, capabil să asigure siguranţa şi fluiditatea transportului aerian din întreaga lume în următorii 30 de ani. Pentru a se asigura însă că viitoarele sisteme sunt cu adevărat interoperabile, trebuie stabilite standarde tehnice la nivel global. Cea mai recentă rezoluţie a Adunării generale a OACI cu privire la aviaţia internaţională şi schimbările climatice a instituit un amplu program de activităţi ulterioare. Contribuția Europei la acest program va fi sporită datorită noului memorandum.

De asemenea, la ceremonia de semnare de astăzi a participat şi Secretarul General al OACI, Raymond Benjamin. Președintele OACI, Roberto Kobeh, a semnat deja memorandumul la 28 aprilie.

 

Sursa COM,   © icao.int

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…