Actualitatea europeană

Majoritatea europenilor sunt în favoarea transportului ecologic

  Conform unui studiu recent, majoritatea europenilor sunt dispuşi să facă unele compromisuri cu privire la preţul şi caracteristicile autoturismelor pe care le deţin pentru a reduce emisiile nocive. Un sondaj Eurobarometru realizat în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene arată, de exemplu, că în jur de două treimi dintre utilizatorii de autoturisme din UE declară că ar fi gata să accepte un compromis cu privire la viteza maşinii pentru a reduce emisiile.

De asemenea, majoritatea conducătorilor auto (53 %) sunt de acord cu înlocuirea actualelor scheme de taxare pentru autoturisme cu noi scheme de taxare, în funcție de utilizarea efectivă a vehiculelor lor. Deşi majoritatea utilizatorilor optează pentru autoturism pentru că este practic, aproape trei sferturi dintre cetățenii UE intervievaţi (71 %) au răspuns că ar fi dispuşi să utilizeze mai frecvent transportul în comun dacă ar putea cumpăra un singur bilet care să fie valabil pentru toate mijloacele de transport.

Vicepreşedintele Siim Kallas, comisarul responsabil cu transporturile, a afirmat: „Rezultatele acestui studiu reprezintă un stimulent extraordinar pentru eforturile UE de a face sectorul transporturilor mai durabil. Ele demonstrează faptul că cetățenii înţeleg miza acestui demers şi doresc să îşi aducă contribuţia la reducerea impactului asupra mediului. Iniţiativele inteligente, precum schemele Pay-As-You-Drive („plăteşti cât conduci”) şi biletele unice care să fie valabile pentru toate mijloacele de transport în comun, se bazează pe cele mai moderne tehnologii şi permit cetăţenilor să îşi aleagă mijloacele de transport în cunoştinţă de cauză.”

Compromisurile care trebuie făcute pentru ca utilizarea autoturismului să fie mai ecologică

Majoritatea utilizatorilor de autoturisme intervievaţi (66 %) au afirmat că ar putea accepta un compromis privind dimensiunea maşinii pentru a reduce emisiile, iar 62 % dintre aceştia ar accepta un compromis privind autonomia maşinii, adică distanţa care poate fi parcursă fără nevoia de a realimenta sau de a reîncărca autoturismul. Peste jumătate (60 %) dintre cetăţeni ar fi, de asemenea, dispuşi să plătească mai mult pentru autoturismul lor dacă acest lucru ar contribui la reducerea emisiilor.

Susţinerea schemelor de taxare în funcţie de utilizarea efectivă a autoturismelor

Jumătate dintre cetățenii UE au afirmat că ar fi de acord cu înlocuirea actualelor scheme de taxare pentru autoturisme cu scheme noi care să ţină cont de utilizarea efectivă a autoturismelor. Astfel de scheme se bucură de susţinere şi mai mare în rândul conducătorilor auto, 53 % dintre aceştia fiind de acord cu înlocuirea schemelor existente de taxare.

Motive care stau la baza alegerii de a folosi autoturismul

Marea majoritate a utilizatorilor de autoturisme (71 %) consideră că deplasarea cu maşina este mai practică decât folosirea mijloacelor de transport în comun. Un procent similar (72 %) dintre conducătorii auto au spus că nu mai folosesc mijloacele de transport public din cauza lipsei legăturilor (49 % dintre aceştia au evidenţiat acest lucru ca fiind un factor „foarte important”). 64 % dintre utilizatorii de autoturisme consideră frecvenţa prea mică cu care circulă mijloacele de transport în comun ca fiind un factor important, 54 % subliniind problema incertitudinii asociate cu utilizarea acestor mijloace de transport.

Modalităţi de a încuraja conducătorii auto să utilizeze şi alte mijloace de transport

Cetăţenii care se deplasează zilnic cu autoturismul propriu au fost întrebaţi ce i-ar putea convinge să utilizeze şi alte mijloace de transport. În jur de două treimi dintre aceştia (65 %) au răspuns că ar fi dispuşi să ia în considerare această opţiune dacă ar fi mai facil schimbul între mijloacele de transport, 52 % ar fi tentaţi să facă acest lucru dacă ar exista o mai bună informare (online) cu privire la orarele mijloacelor de transport, pentru 47 % transportul în comun ar fi o opţiune dacă terminalele ar fi mai atractive, iar 38 % ar dori să aibă posibilitatea de a cumpăra bilete online.

Interes deosebit pentru introducerea biletului unic valabil pentru toate mijloacele de transport

Aproape trei sferturi dintre cetăţenii UE (71 %) spun că ar fi dispuşi să utilizeze transportul în comun mai frecvent dacă ar putea cumpăra un singur bilet care să fie valabil pentru toate mijloacele de transport, această idee bucurându-se de o susţinere deosebită şi din partea conducătorilor auto (66 %).

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 25 570 de cetăţeni din toate cele 27 de state membre, la cererea Direcţiei Generale Mobilitate şi Transporturi. 

 

 

Sursa COM, © Mrgreen

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…