Actualitatea europeană

Siguranţa nucleară şi aprovizionarea cu energie

În contextul crizelor recente din Japonia şi Africa de Nord, miniştrii energiei au evaluat, la 21 martie, situaţia actuală din sectoarele energetice şi posibilul impact asupra pieţelor.

La încheierea reuniunii, preşedinţia ungară a declarat că furnizarea de asistenţă umanitară şi tehnică Japoniei şi Libiei este prioritară.

Cu toate că evoluţia de pe scena internaţională afectează pieţele energetice mondiale şi aprovizionarea Uniunii Europene, statele membre au reuşit până în prezent să facă faţă situaţiei pe piaţa gazelor şi a petrolului. Este totuşi necesar ca aceste pieţe să fie ţinute sub observaţie atentă, inclusiv cu privire la evoluţia preţurilor.

În ceea ce priveşte siguranţa nucleară, principala preocupare o constituie asigurarea aplicării celor mai înalte standarde. Statele membre sunt gata să lanseze un proces de revizuire a siguranţei instalaţiilor nucleare, prin intermediul unui test cuprinzător de evaluare a riscurilor și a nivelului de siguranță („test de rezistenţă”) aplicat reactoarelor UE. În definirea criteriilor, ar trebui să se ţină cont de învăţămintele desprinse în urma situaţiei din Japonia, pentru ca testele să poată fi efectuate în cel mai scurt timp.

Au fost discutate diverse criterii de evaluare: riscuri seismice şi de inundaţii, proiectarea şi dispunerea sistemelor auxiliare, vârsta centralelor, tipul de reactor, procedurile de urgenţă şi rezistenţa la impactul cu un avion sau la atacuri teroriste.

A fost subliniată, de asemenea, necesitatea de a implica statele învecinate cu UE în efectuarea unor teste similare de rezistenţă.

 

Informaţii suplimentare:

Difuzarea conferinţei de presă pe internet

 

 

Sursa CE, Centrala nucleară de la Dukovany (Republica Cehă), © Martin Vonka, Fotolia

 

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…