Actualitatea europeană

Siguranţa nucleară şi aprovizionarea cu energie

În contextul crizelor recente din Japonia şi Africa de Nord, miniştrii energiei au evaluat, la 21 martie, situaţia actuală din sectoarele energetice şi posibilul impact asupra pieţelor.

La încheierea reuniunii, preşedinţia ungară a declarat că furnizarea de asistenţă umanitară şi tehnică Japoniei şi Libiei este prioritară.

Cu toate că evoluţia de pe scena internaţională afectează pieţele energetice mondiale şi aprovizionarea Uniunii Europene, statele membre au reuşit până în prezent să facă faţă situaţiei pe piaţa gazelor şi a petrolului. Este totuşi necesar ca aceste pieţe să fie ţinute sub observaţie atentă, inclusiv cu privire la evoluţia preţurilor.

În ceea ce priveşte siguranţa nucleară, principala preocupare o constituie asigurarea aplicării celor mai înalte standarde. Statele membre sunt gata să lanseze un proces de revizuire a siguranţei instalaţiilor nucleare, prin intermediul unui test cuprinzător de evaluare a riscurilor și a nivelului de siguranță („test de rezistenţă”) aplicat reactoarelor UE. În definirea criteriilor, ar trebui să se ţină cont de învăţămintele desprinse în urma situaţiei din Japonia, pentru ca testele să poată fi efectuate în cel mai scurt timp.

Au fost discutate diverse criterii de evaluare: riscuri seismice şi de inundaţii, proiectarea şi dispunerea sistemelor auxiliare, vârsta centralelor, tipul de reactor, procedurile de urgenţă şi rezistenţa la impactul cu un avion sau la atacuri teroriste.

A fost subliniată, de asemenea, necesitatea de a implica statele învecinate cu UE în efectuarea unor teste similare de rezistenţă.

 

Informaţii suplimentare:

Difuzarea conferinţei de presă pe internet

 

 

Sursa CE, Centrala nucleară de la Dukovany (Republica Cehă), © Martin Vonka, Fotolia

 

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…