Actualitatea europeană

Norme extinse privind traficul de persoane

 La 21 martie, a fost luată o măsură majoră în combaterea traficului de persoane. Consiliul a adoptat norme minime la nivelul întregii UE în privinţa definirii infracţiunilor şi a nivelului sancţiunilor în acest domeniu. Noile norme îmbunătăţesc de asemenea prevenirea infracţiunilor şi protecţia victimelor traficului de persoane.

Noua directivă extinde definiţia infracţiunilor. Se vor pedepsi, de exemplu, traficul de persoane în vederea cerşitului sau a muncii forţate şi prelevarea de organe sau doar tentativa de comitere a unei astfel de infracţiuni.

Textul mai include o dispoziţie care va permite autorităţilor naţionale să nu urmărească penal sau să nu impună sancţiuni victimelor traficului de persoane în cazul unor infracţiuni pe care au fost obligate să le săvârşească.

Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că se acordă asistenţă şi sprijin victimelor înainte de procedurile penale, pe parcursul acestora şi după încheierea lor, astfel încât acestea să îşi poată exercita drepturile privind statutul victimelor în cadrul procedurilor penale. În ceea ce priveşte copiii victime, se aplică dispoziţii suplimentare, precum oferirea de asistenţă fizică, psihologică şi socială.

Autorităţile naţionale vor trebui de asemenea să garanteze accesul victimelor traficului de persoane la despăgubiri în cazul infracţiunilor violente intenţionate, atunci când este posibil.

Prevenirea ar trebui să includă campaniile de informare şi de sensibilizare a publicului larg, cercetarea, precum şi formarea profesională constantă a funcţionarilor.

Directiva va fi pusă în aplicare în statele membre până în luna martie 2013.

 

Informaţii suplimentare:

Document de referinţă 

Dezbatere publică 

 

 

Sursa CE, © iStock/Juanmonino

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…