Actualitatea europeană

Norme extinse privind traficul de persoane

 La 21 martie, a fost luată o măsură majoră în combaterea traficului de persoane. Consiliul a adoptat norme minime la nivelul întregii UE în privinţa definirii infracţiunilor şi a nivelului sancţiunilor în acest domeniu. Noile norme îmbunătăţesc de asemenea prevenirea infracţiunilor şi protecţia victimelor traficului de persoane.

Noua directivă extinde definiţia infracţiunilor. Se vor pedepsi, de exemplu, traficul de persoane în vederea cerşitului sau a muncii forţate şi prelevarea de organe sau doar tentativa de comitere a unei astfel de infracţiuni.

Textul mai include o dispoziţie care va permite autorităţilor naţionale să nu urmărească penal sau să nu impună sancţiuni victimelor traficului de persoane în cazul unor infracţiuni pe care au fost obligate să le săvârşească.

Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că se acordă asistenţă şi sprijin victimelor înainte de procedurile penale, pe parcursul acestora şi după încheierea lor, astfel încât acestea să îşi poată exercita drepturile privind statutul victimelor în cadrul procedurilor penale. În ceea ce priveşte copiii victime, se aplică dispoziţii suplimentare, precum oferirea de asistenţă fizică, psihologică şi socială.

Autorităţile naţionale vor trebui de asemenea să garanteze accesul victimelor traficului de persoane la despăgubiri în cazul infracţiunilor violente intenţionate, atunci când este posibil.

Prevenirea ar trebui să includă campaniile de informare şi de sensibilizare a publicului larg, cercetarea, precum şi formarea profesională constantă a funcţionarilor.

Directiva va fi pusă în aplicare în statele membre până în luna martie 2013.

 

Informaţii suplimentare:

Document de referinţă 

Dezbatere publică 

 

 

Sursa CE, © iStock/Juanmonino

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…