Actualitatea europeană

Evoluţia situaţiei din Libia: prezentare generală a reacţiei UE

Pe măsură ce evenimentele din Libia continuă să evolueze, Uniunea Europeană reacţionează în multe moduri. UE a impus sancţiuni împotriva conducerii libiene. În spirit de solidaritate, statele membre coordonează în prezent repatrierea propriilor resortisanţi şi desfăşoară în Italia o operaţie comună de control la frontieră. Se trimit ajutoare umanitare în regiune. La 11 martie, liderii UE se vor reuni pentru a discuta direcţiile strategice ale reacţiei Uniunii.

Libia, prioritatea de pe ordinea de zi

UE urmăreşte situaţia din Libia cu deosebită îngrijorare. UE condamnă în mod ferm violenţa şi utilizarea forţei împotriva civililor şi deplânge măsurile represive luate împotriva demonstranţilor paşnici, care s-au soldat cu moartea a sute de civili. Miniştrii afacerilor externe, afacerilor interne, energiei şi apărării din UE s-au reunit în ultimele zile pentru a evalua situaţia. Preşedintele Consiliului European a convocat o reuniune extraordinară a liderilor UE la Bruxelles, la 11 martie, pentru a discuta propunerile sale privind elementele strategice ale reacţiei Uniunii la evenimentele din Libia și din nordul Africii.

Embargoul asupra armelor şi alte sancţiuni

La 28 februarie, UE a impus Libiei un embargo asupra armelor, în conformitate cu Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU din 26 februarie, şi a interzis comerţul cu Libia privind orice echipamente care ar putea fi utilizate pentru represiune internă. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului cu o rapiditate fără precedent.

De asemenea, Uniunea a impus o interdicţie de acordare a vizei şi îngheţarea activelor pentru Moammer Kadhafi și alte persoane responsabile de reprimarea violentă a civililor. Sancţiunile adoptate de UE pun în aplicare măsurile solicitate de ONU, dar nu se limitează la acestea.

Negocierile privind un acord-cadru UE-Libia, precum şi contractele de cooperare în derulare cu această ţară au fost suspendate începând cu 22 februarie.

Accelerarea repatrierii resortisanţilor UE

UE şi-a mobilizat resursele în vederea evacuării cetăţenilor săi din Libia. Misiunile diplomatice din Tripoli ale statelor membre ale UE au lucrat zi şi noapte pentru repatrierea resortisanţilor, în cooperare cu ambasada Ungariei care reprezintă Uniunea la faţa locului. Începând cu 23 februarie Centrul de monitorizare şi de informare (MIC), ca parte a mecanismului de protecţie civilă, a contribuit la identificarea şi punerea la dispoziţie a anumitor echipamente în vederea evacuării, inclusiv pe cale maritimă.

La 3 martie s-a estimat că sunt încă aproximativ 1100 de cetăţeni ai UE în Libia, dintre care circa 70 doresc să părăsească ţara. Comisia Europeană a primit solicitări de cofinanţare a operaţiilor de evacuare din partea Ungariei şi Bulgariei, care deplasează în locuri sigure inclusiv cetăţeni ai altor state membre.

Evacuările în curs de desfăşurare sunt axate în prezent asupra oraşelor Tripoli şi Benghazi şi a regiunii Jalu/Nafura. MIC pregăteşte planuri de urgenţă pentru evacuarea resortisanţilor UE pe cale maritimă din regiunea Tripoli în cazul în care evacuarea pe cale aeriană devine imposibilă.

Celula de planificare şi de mişcare a Statului-Major al UE colaborează cu statele membre şi cu MIC atât pentru a facilita coordonarea evacuării mijloacelor militare, cât şi în scopuri umanitare. Centrul de situaţii al UE monitorizează situaţia şi asistă statele membre în eforturile acestora. Sistemul consular on-line al UE contribuie la schimbul de informaţii dintre statele membre. Centrul Satelitar al UE furnizează imagini prin satelit pentru a sprijini eforturile de evacuare.

Operaţia de control la frontieră

În zona mediteraneeană centrală, Italia şi agenţia UE pentru controlul frontierelor, Frontex, desfăşoară o operaţie comună numită Hermes 2011. Lansată la 20 februarie ca urmare a unei solicitări formale din partea guvernului italian, scopul operaţiei este de a ajuta Italia să facă faţă fluxurilor migratorii reale şi potenţiale provenind din nordul Africii. Un număr mare de state membre ale UE au furnizat mijloace tehnice (cum ar fi echipamente navale şi aeriene) şi personal specializat.

În plus, Frontex şi Europol au iniţiat o analiză a riscurilor din regiune pentru a putea răspunde mai bine evoluţiilor din teren.

Ajutorul umanitar

Comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţia la situaţii de criză a vizitat regiunea la 2 martie. Comisia a alocat 30 de milioane de euro pentru a răspunde nevoilor umanitare din Libia şi din ţările învecinate. Deocamdată se acordă ajutor medical, alimente, adăpost şi alte bunuri necesare refugiaţilor care trec graniţa în Tunisia şi în Egipt. De îndată ce situaţia din Libia o va permite din punctul de vedere al securităţii, se vor furniza ajutoare şi în interiorul ţării.

Cu toate acestea, o mare parte a situaţiei umanitare din Libia este încă necunoscută deoarece accesul este foarte limitat şi prezenţa organizaţiilor umanitare rămâne redusă. O serie de experţi ai Comisiei Europene au fost detaşaţi în partea de est a Libiei, unde întreprind o primă evaluare a nevoilor umanitare. În plus, la 3 martie, ministrul ungar de stat Enikő Győri și Comisarul Kristalina Georgieva au desfăşurat o vizită la graniţa dintre Libia şi Tunisia pentru a culege informaţii în mod direct.

Săptămâna trecută, două echipe de experţi ECHO (ajutor umanitar şi protecţie civilă din UE) au fost desfăşurate la frontierele Libiei cu Tunisia și Egipt pentru a analiza criza umanitară.

În urma apelului comun lansat de Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi şi de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie în vederea organizării unui program umanitar de evacuări masive a zeci de mii de egipteni şi de alţi resortisanţi din ţări terţe, la graniţele Libiei cu Tunisia şi Egipt, Comisia Europeană s-a angajat deja să acorde acestor două organizaţii o parte importantă a fondurilor sale.

Sprijinul pentru mişcarea democratică

Înaltul Reprezentant al UE Catherine Ashton a instituit un grup operativ, reunind experţi ai Serviciului European de Acţiune Externă şi ai Comisiei, pentru a adapta instrumentele existente ale UE în domeniul ajutorului pentru ţările din nordul Africii. Obiectivul este acela de a stabili un pachet cuprinzător de măsuri adaptate nevoilor specifice ale fiecărei ţări.

(Sursa document - CE, sursa fotografie Fotolia)

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…