Actualitatea europeană

Educaţie şi formare pentru o creştere durabilă

 În cadrul reuniunii acestora din 14 februarie, miniştrii educaţiei au adoptat concluzii care indică modul în care educaţia şi formarea pot contribui la o economie a Europei competitivă şi inovatoare.

Concluziile se axează pe două obiective principale:

  • reducerea procentului de persoane care au părăsit timpuriu şcoala la mai puţin de 10%; şi
  • creşterea procentului de persoane cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani care deţin o diplomă de învăţământ superior la cel puţin 40%.
  • <--break->

Ar trebui examinate diferite măsuri pentru a aborda ratele de părăsire timpurie a şcolii, inclusiv „a doua şansă” la educaţie, metode de predare inovatoare şi sprijin individualizat sporite, în special pentru grupurile dezavantajate, cum ar fi migranţii şi romii.

Creşterea numărului de absolvenţi de universitate va necesita îmbunătăţirea sistemelor de învăţământ, actualizarea programelor de învăţământ şi o mai bună guvernanţă. 

Instituţiile de învăţământ superior ar trebui, de asemenea, să fie încurajate să instituie parteneriate cu domeniul cercetării şi cu mediul de afaceri, precum și să fie deschise către categoriile netradiţionale de persoane care studiază.

UE se confruntă încă cu provocări semnificative în domeniul educaţiei. Un sfert din totalul elevilor din Uniunea Europeană au competenţe de citire slabe, în timp ce unul din şapte tineri părăsesc timpuriu sistemul de învăţământ. Mai puţin de o persoană din trei din populaţia cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani deţine o diplomă universitară, comparativ cu 40% în SUA şi peste 50% în Japonia.

Mai mult, circa 80 de milioane de oameni au competenţe reduse sau de bază. Totuşi, până în 2020, 16 milioane de noi locuri de muncă în cadrul UE vor necesita calificări înalte, în timp ce locurile de muncă slab calificate vor fi cu 12 milioane mai puţin. De asemenea, prelungirea vieţii active sporeşte necesitatea ca oamenii să continue să dobândească şi să dezvolte noi competenţe pe parcursul vieţii.

Informaţii suplimentare:

Concluzi

Dezbatere publică 

Difuzarea conferinţei de presă pe internet

(Sursa document - CE, sursa fotografie Konstantinos Kokkinis, Fotolia)

Actualitatea Reprezentanţei

Comunicat de presă Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Iulia Matei la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

28.01.2020

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat, la 28 ianuarie 2020, la Bruxelles, la prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale desfășurată sub mandatul Președinției croate a Consiliului Uniunii Europene. Agenda reuniunii miniștrilor și…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…