Actualitatea europeană

Vocea cetăţenilor

Începând cu anul 2012, cetăţenii UE vor avea posibilitatea de a solicita Comisiei să propună acte legislative, cu condiţia ca un milion de semnături să fi fost strânse în favoarea acestora din cel puţin şapte state membre. Numărul necesar de semnatari din fiecare şară depinde de mărimea populaţiei şi variază între 3750 şi 74 250.

Iniţiativa cetăţenească, o inovaţie majoră adusă de Tratatul de la Lisabona, a primit autorizarea finală din partea Consiliului şi a Parlamentului European la 16 februarie la Strasbourg.

Un ghid uşor de utilizat privind modalitatea de a utiliza iniţiativa cetăţenească va fi disponibil pe un site dedicat, în toate limbile oficiale ale UE.

Informaţii suplimentare: Iniţiativa cetăţenească europeană primeşte autorizarea .

(Sursa document - CE; sursa foto -  András Kovács, președinția ungară)

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…