Relaţii economice

Comerţul de produse agricole si peşte între România şi UE

Protocoale Adiţionale la Acordul European care vor avea în vedere extinderea Uniunii şi procesul de liberalizare a comerţului cu produse agricole

In anul 2003 şi în prima parte a anului 2004 au avut loc negocieri între România şi Uniunea Europeană cu privire la adaptarea Acordului European pentru a se lua în considerare extinderea Uniunii şi a continua procesul de liberalizare a comerţului cu produse agricole de bază şi transformate.

Negocierile au fost finalizate pe data de 7 aprilie 2004 pentru produsele agricole transformate şi respectiv la 10 mai 2004, pentru produse agricole de bază.

Protocoalele Adiţionale la Acordul European urmează a fi semnate pentru a permite celor două părţi să aplice rezultatele negocierilor.

Liberalizarea comerţului bilateral cu peşte şi cu produse din peşte

Protocolul Adiţional la Acordul European privind dispoziţiile aplicabile comerţului cu peşte şi produse din peşte a fost semnat la Bruxelles la 15 ianuarie 2004.

Protocolul Adiţional a intrat în vigoare la 1 iunie 2004 şi presupune liberalizarea graduală a comerţului bilateral în acest domeniu.

Comerţul cu vin şi  băuturi spirtoase

In anul 2000, România şi Uniunea Europeană au incheiat negocierile Acordului asupra recunoaşterii reciproce şi protecţia denumirilor şi indicaţiilor geografice pentru vin şi băuturi spirtoase. Urmare a modificărilor intervenite în 2004 în legislatia europeană, inclusiv în ceea ce priveşte reglementările referitoare la etichetarea vinurilor, acordurile nu au fost înca semnate. 

In prezent, se desfăşoară discuţii bilaterale în vederea semnării Acordului pentru vin şi băuturi spirtoase în cursul acestui an.

Expoziție ”Educația și Memoria Holocaustului în România”

08.02.2017

Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană și Ambasada României în Belgia, în cooperare cu vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European Victor Boștinaru, au organizat la 8 februarie 2017, la Bruxelles, sub egida Președinției române a …

Un nou program de stagiu - Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) - Programul Junior Professionals in Delegation (JPD)

16.12.2016

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate (Înaltul Reprezentant) şi Comisia Europeană (Comisia) au decis să instituie un regim succesor al programului Junior Experts in Delegation (JED) pentru a continua să atragă specialişti…