Home

Profilul organizației

Uniunea Europeana este o comunitate de 28 de natiuni si popoare europene, reunite in jurul unor valori politice, economice, culturale si sociale comune.

Repere istorice

La baza aparitiei Comunitatilor Europene sta declaratia din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, care prezenta un plan pus la punct impreuna cu Jean Monnet, comisar al planului de modernizare a Frantei de dupa razboi.

“Declaratia Schuman” a devenit realitate la 18 aprilie 1951 prin semnarea, la Paris, de catre 6 tari (Belgia, Olanda, Luxemburg, RF Germania, Franta, Italia) a Tratatului instituind Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), care a intrat in vigoare la 23 iulie 1952.

Primele succese inregistrate de CECO au determinat ministrii de externe ai celor 6 tari fondatoare sa continue procesul de integrare in domeniul economic, astfel ca in anul 1956 au fost semnate Tratatul Comunitatii Europene a Energiei Atomice (CEEA) si Tratatul Comunitatii Economice Europene (CEE), care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958.

In cei 50 ani de existenta au avut loc şapte valuri de aderare:

 • 1973: Danemarca, Irlanda si Marea Britanie
 • 1981: Grecia
 • 1986: Spania si Portugalia
 • 1995: Austria, Finlanda si Suedia
 • 2004: Republica Ceha, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria; Bulgaria si Romania in 2007.
 • 2007: România şi Bulgaria
 • 2013: Croaţia

Dupa primele extinderi denumirea tot mai des folosita pentru aceasta structura a fost cea de Comunitatea Europeana care subliniaza unicitatea centrelor de decizie existente, de fapt, inca din anul 1967, cand s-au unificat Comisiile si Consiliile de Ministrii ale celor trei comunitati (Parlamentul European si Curtea de Justitie au fost comune inca de la infiintarea CEEA si CEE).

Dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993, Comunitatea Europeana a fost denumita Uniunea Europeana (UE). In mod concret, Comunitatea Europeana continua sa existe ca parte esentiala a Uniunii Europene, fiind de altfel complet integrata deoarece domeniile Politica Externa si de Securitate Comuna (PESC) si Justitie si Afaceri Interne (JAI) au inca la baza cooperarea interguvernamentala, cu toate ca Tratatul de la Amsterdam transfera o serie de competente si in aceste domenii de la nivel national la nivel comunitar. In acelasi context, din noiembrie 1993 Consiliul CE devine Consiliul UE, fiind desemnat astfel in special in actele adoptate in domeniile PESC si JAI. In ceea ce priveste Comisia CE, aceasta a devenit Comisia Europeana.

În timp, tratatele iniţiale ale comunitatilor europene au fost revizuite prin:

 • Actul Unic European (1987)
 • Tratatul de la Maastricht (1992)
 • Tratatul de la Amsterdam (1997)
 • Tratatul de la Nisa (2000)

Procesul de extindere

In prezent, Uniunea Europeana numara 28 membri si sunt in desfasurare negocieri de aderare cu Turcia. Exista două tari candidate:  Turcia si fosta Republica Iugoslava a Macedoniei. Toate celelalte state din Balcanii de Vest sunt potentiale tari candidate: Albania, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru si Serbia, inclusiv Kosovo, in baza Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

Uniunea Europeana se bazeaza pe o Comunitate ce evolueaza catre Uniunea Economica si Monetara, precum si pe cooperarea intre statele membre in domeniul politicii interne si externe.

Uniunea Europeana are misiunea de a organiza, intr-o maniera coerenta si solidara, relatiile intre statele membre prin:

 • instaurarea unei cetatenii europene (care completeaza cetatenia nationala fara a o inlocui, si care confera cetateanului european anumite drepturi politice si civile); 

 • crearea unui spatiu al libertatii, securitatii si justitiei (strans legat de functionarea Pietei Unice si de libera circulatie a persoanelor);

 • mentinerea si dezvoltarea acquis-ului comunitar (ansamblul textelor juridice adoptate de catre institutiile europene, inclusiv tratatele fondatoare).

Simbolurile Uniunii Europene

  

Drapelul european este albastru, cu 12 stele. A fost adoptat initial de catre Consiliul Europei, in 1955, si a devenit drapelul oficial al Comunitatii Europene in mai, 1986. Numarul stelelor nu are legatura cu numarul statelor membre; ele formeaza un cerc si sunt dispuse precum orele pe cadranul unui ceas, simbolizand plenitudinea si perfectiunea.

Imnul european, adoptat in iunie 1985 de catre Consiliul european de la Milano, este „Oda bucuriei”, preludiul celei de-a patra parti a Simfoniei a IX-a de Beethoven. 

Moneda unica europeana – Euro – a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1999 si a inceput sa fie distribuita, in bancnote si monede incepand cu 1 ianuarie 2002. Sigla monedei este o litera inspirata din litera greceasca epsilon si de prima litera a cuvantului Europa, iar cele doua linii paralele simbolizeaza stabilitatea.   

Din mai 2000, Europa are si o deviza – „ Uniti in diversitate -, rodul unui concurs la care au participat, cu propuneri, 80.000 de tineri, intre 10 si 20 de ani.

 

Fotografii: © European Union 2010

 

Expoziție ”Educația și Memoria Holocaustului în România”

08.02.2017

Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană și Ambasada României în Belgia, în cooperare cu vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European Victor Boștinaru, au organizat la 8 februarie 2017, la Bruxelles, sub egida Președinției române a …

Un nou program de stagiu - Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) - Programul Junior Professionals in Delegation (JPD)

16.12.2016

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate (Înaltul Reprezentant) şi Comisia Europeană (Comisia) au decis să instituie un regim succesor al programului Junior Experts in Delegation (JED) pentru a continua să atragă specialişti…