Home

Profilul organizației

Uniunea Europeană este o comunitate de 28 de națiuni și popoare europene, reunite în jurul unor valori politice, economice, culturale și sociale comune.

Repere istorice

La baza apariției Comunităților Europene stă Declarația din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, care prezenta un plan pus la punct împreună cu Jean Monnet, comisar al planului de modernizare a Franței de după război.

“Declarația Schuman” a devenit realitate la 18 aprilie 1951 prin semnarea, la Paris, de catre 6 țări (Belgia, Olanda, Luxemburg, RF Germania, Franta, Italia) a Tratatului instituind Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), care a intrat în vigoare la 23 iulie 1952.

Primele succese înregistrate de CECO au determinat miniștrii de externe ai celor 6 țări fondatoare să continue procesul de integrare în domeniul economic, astfel că în anul 1956 au fost semnate Tratatul Comunității Europene a Energiei Atomice (CEEA) și Tratatul Comunității Economice Europene (CEE), care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958.

În cei 50 ani de existență, au avut loc şapte valuri de aderare:

 • 1973: Danemarca, Irlanda și Marea Britanie
 • 1981: Grecia
 • 1986: Spania și Portugalia
 • 1995: Austria, Finlanda și Suedia
 • 2004: Republica Ceha, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria
 • 2007: România şi Bulgaria
 • 2013: Croaţia

După primele extinderi denumirea tot mai des folosită pentru această structura a fost cea de Comunitatea Europeană, care subliniază unicitatea centrelor de decizie existente, de fapt, înca din anul 1967, când s-au unificat Comisiile și Consiliile de Miniștrii ale celor trei comunități (Parlamentul European și Curtea de Justiție au fost comune încă de la înființarea CEEA și CEE).

După intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993, Comunitatea Europeană a fost denumită Uniunea Europeană (UE). În mod concret, Comunitatea Europeană continuă să existe ca parte esentțală a Uniunii Europene, fiind de altfel complet integrată, deoarece domeniile Politică Externă și de Securitate Comună (PESC) sș Justiție și Afaceri Interne (JAI) au încă la bază cooperarea interguvernamentală, cu toate că Tratatul de la Amsterdam transferă o serie de competențe și în aceste domenii de la nivel național la nivel comunitar. În acelasi context, din noiembrie 1993 Consiliul CE a devenit Consiliul UE, fiind desemnat astfel în special în actele adoptate în domeniile PESC si JAI. În ceea ce privește Comisia CE, aceasta a devenit Comisia Europeană.

În timp, tratatele iniţiale ale comunităților europene au fost revizuite prin:

 • Actul Unic European (1987)
 • Tratatul de la Maastricht (1992)
 • Tratatul de la Amsterdam (1997)
 • Tratatul de la Nisa (2000)

Simbolurile Uniunii Europene

  

Drapelul european este albastru, cu 12 stele. A fost adoptat inițial de către Consiliul Europei, în 1955, și a devenit drapelul oficial al Comunitatii Europene în mai1986. Numarul stelelor nu are legatură cu numarul statelor membre; ele formează un cerc si sunt dispuse precum orele pe cadranul unui ceas, simbolizând plenitudinea și perfectiunea.

Imnul european, adoptat în iunie 1985 de către Consiliul european de la Milano, este „Oda bucuriei”, preludiul celei de-a patra părți a Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven.

Moneda unica europeană – Euro – a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1999 și a început să fie distribuită, în bancnote și monede începând cu 1 ianuarie 2002. Sigla monedei este inspirată din litera grecească epsilon și de prima literă a cuvântului Europa, iar cele două linii paralele simbolizează stabilitatea.   

Din mai 2000, Europa are și o deviză – „ Uniti in diversitate -, rodul unui concurs la care au participat, cu propuneri, 80.000 de tineri, între 10 si 20 de ani.

 

Fotografii: © European Union 

 

Actualitatea Reprezentanţei

Comunicat de presă Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Iulia Matei la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

28.01.2020

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat, la 28 ianuarie 2020, la Bruxelles, la prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale desfășurată sub mandatul Președinției croate a Consiliului Uniunii Europene. Agenda reuniunii miniștrilor și…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…