Centrul de presă

Întrevederea preşedintelui ANPC, Constantin Cerbulescu, cu comisarul european John Dalli

La sediul Comisiei Europene la Bruxelles, în data de 11 iulie a.c., a avut loc o intrevedere între domnul Constantin Cerbulescu, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din România şi domnul John DALLI, Comisar European pe probleme de sănătate şi politici de protectie a consumatorului.

In cadrul intrevederii au fost discutate subiecte de larg interes pentru consumatorii din România şi Europa. Comisarul Dalli a subliniat aprecierea pozitivă cu privire la activitatea Preşedintelui ANPC şi direcţia bună în implementarea politicilor de protecţie a consumatorilor din Romania. Comisia Europeană sprijină activitatea ANPC şi saluta preocuparea constantă pentru apărarea drepturilor consumatorului român.

Preşedintele Cerbulescu a adus în discuţie aspecte legate de drepturile pasagerilor pe transportul aerian şi dificultăţile cu care se confruntă ANPC în solutionarea reclamaţiilor cetăţenilor. Aceste probleme provin din faptul că unele firme de transport aerian nu au un reprezentant legal în Romania. Comisarul European a remarcat necesitatea armonizarii legislaţiei la nivelul Uniunii Europene pentru a putea veni în întâmpinarea călătorilor din spaţiul european. Preşedintele ANPC consideră necesară prezenţa unui reprezentant al companiilor de transport aerian pe teritoriul ţărilor unde oferă servicii. Acestă soluţie va fi luată in considerare de către Comisia Europeana şi urmează să fie discutată şi cu celelalte state membre.

O preocupare constantă a Comisiei Europene o reprezinta sistemul de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase (RAPEX). Comisarul Dalli a apreciat participarea activă a ANPC la notificarea produselor periculoase atât în anul 2010, cât şi în decursul anului curent. Această activitate protejează eficient consumatorii români şi europeni.

Pentru a asigura o piaţă a produselor conforme sunt necesare analize şi testări; ANPC solicită efectuarea testelor în principal de către Centrul Naţional pentru Incercarea şi Expertizarea Produselor ‘Larex’. Preşedintele Cerbulescu a prezentat activitatea laboratorului şi a adus in discuţie necesitatea dotărilor performante, iar Comisarul European l-a asigurat de sprijinul Comisiei Europene în vederea suplinirii atât cu fondurile necesare, cât şi a cooperarii cu celelalte ţări membre în acest domeniu.

Importanţa informării şi a educării consumatorului român pentru a-şi cunoaşte drepturile a fost recunoscută de ambele părţi. Comisarului Dalli i-a fost mentionată activitatea de informare şi educare realizata de către ANPC, în special concursul anual ‘Alege! Este dreptul tau’. La acest concurs participă copii scolari din toată ţara, iar finala naţională se desfasoara in tabara de la Navodari în perioada 12 - 16 iulie 2011. Preşedintele Cerbulescua subliniat importanţa educaţiei în rândul viitoarei generaţii de consumatori din România.

Tot in cadrul activităţii de informare şi educare a fost prezentată şi initiativa proiectului de ordin referitor la unele măsuri de informare a consumatorilor privind serviciile bancare aflat în prezent spre consultare pe site-ul ANPC. Comisarul European a salutat aceasta iniţiativa şi a mentionat sprijinul Comisiei Europene, intrucât un consumator informat şi care îşi cunoaste drepturile reprezintă un client capabil să-şi aprecieze capacitatea financiară de plată.

La finalul intrevederii a fost adresata de către Preşedintele ANPC, domnul Constantin Cerbulescu, invitaţia de a vizita România. Comisarul European John DALLI a primit cu bucurie invitaţia, iar data vizitei va fi stabilită în funcţie de agenda celor doi oficiali.

 

Comunicat ANPC

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…