Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat marţi, 21 iunie 2011, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, desfăşurată la Luxemburg.

Principalul subiect de pe agenda de discuţii a vizat pregătirea Consiliului European de vară care se va desfăşura, la Bruxelles, la 23 -24 iunie 2011. Şefii de stat şi de guvern vor aborda ca teme principale migraţia şi azilul, politicile economice (semestrul european, pachetul legislativ privind consolidarea guvernării economice în UE, Pactul Euro Plus, Mecanismul European de Stabilitate în zona Euro) şi aderarea Croaţiei la UE.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a susţinut agenda propusă pentru discuţii şi obiectivele urmărite la proximul Consiliu European. S-a declarat în favoarea unui mesaj unitar puternic din partea liderilor europeni în direcţia încurajării reformelor necesare consolidării redresării economice la nivelul UE şi a pledat ca modul în care va fi asigurată convergenţa economică să ţină cont de specificităţile situaţiei fiecărui stat membru în parte.

În ceea ce priveşte consolidarea spaţiului Schengen, Bogdan Aurescu a subliniat că acest proces nu trebuie să afecteze calendarul de extindere al acestuia la România şi Bulgaria, care trebuie să continue conform regulilor actuale. A pledat pentru reconfirmarea de către Consiliul European a ataşamentului pentru libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul UE, care este un principiu şi o valoare fundamentală pe care este fondată UE. De asemenea, Bogdan Aurescu a susţinut acordarea unei finanţări echilibrate între sud şi est în ceea ce priveşte parteneriatele de mobilitate pe care UE le promovează cu vecinii săi.

Referitor la Croaţia, a reiterat sprijinul pentru aderarea acestui stat la UE, în condiţiile îndeplinirii tuturor condiţionalităţilor.

Totodată, Consiliul Afacerilor Generale a luat notă de programul de lucru al viitoarelor preşedinţii ale Consiliului UE (Polonia, Danemarca, Cipru) pentru perioada 1 iulie 2011 – 31 decembrie 2012. Priorităţile celor trei preşedinţii vor fi structurate pe următoarele domenii: perspectivele financiare multianuale post 2013, guvernanţa economică, strategia Europa 2020, consolidarea pieţei interne, coeziunea socială, creşterea economică durabilă şi utilizarea eficientă a resurselor, rolul UE la nivel global.

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…