Centrul de presă

Votul Parlamentului European privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

 Ministerul Afacerilor Externe salută votul favorabil pe care Parlamentul European, cu o largă majoritate a membrilor săi  (487 voturi pentru, 77 de voturi împotrivă şi 29 abţineri),  l-a acordat astăzi, 8 iunie 2011, aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Prin acest vot, Parlamentul European transmite un mesaj politic clar, de susţinere a aderării cât mai rapide a ţării noastre la spaţiul Schengen.

Salutăm, totodată, faptul că, dincolo de recunoaşterea propriu-zisă a îndeplinirii criteriilor de aderare, în conformitate cu acquis-ul Schengen, grupurile  politice şi parlamentarii europeni, în general, au adoptat pe tot parcursul dezbaterii parlamentare o atitudine extrem de constructivă şi foarte principială în recunoaşterea nivelului avansat al pregătirii noastre, şi, pe cale de consecinţă, în declararea deschisă a susţinerii pentru aderare.

În actualul context european, votul favorabil de astăzi reconfirmă faptul că Parlamentul European rămâne profund ataşat proiectelor emblematice europene, iar consolidarea cooperării la nivel european este extrem de valoroasă şi permite cetăţenilor noştri aprecierea beneficiilor concrete ale construcţiei europene.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că semnalul pozitiv transmis astăzi de Parlamentul European, prin votul de încredere acordat României în perspectiva aderării la spaţiul Schengen, va permite, în cel mai scurt timp, adoptarea la nivelul Consiliului, a deciziei privind aderarea României la Schengen.

Informaţii suplimentare

Votul de astăzi al Parlamentului European marchează încheierea procedurii parlamentare de acordare a avizului consultativ al Parlamentului European privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…