Centrul de presă

Votul Parlamentului European privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

 Ministerul Afacerilor Externe salută votul favorabil pe care Parlamentul European, cu o largă majoritate a membrilor săi  (487 voturi pentru, 77 de voturi împotrivă şi 29 abţineri),  l-a acordat astăzi, 8 iunie 2011, aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Prin acest vot, Parlamentul European transmite un mesaj politic clar, de susţinere a aderării cât mai rapide a ţării noastre la spaţiul Schengen.

Salutăm, totodată, faptul că, dincolo de recunoaşterea propriu-zisă a îndeplinirii criteriilor de aderare, în conformitate cu acquis-ul Schengen, grupurile  politice şi parlamentarii europeni, în general, au adoptat pe tot parcursul dezbaterii parlamentare o atitudine extrem de constructivă şi foarte principială în recunoaşterea nivelului avansat al pregătirii noastre, şi, pe cale de consecinţă, în declararea deschisă a susţinerii pentru aderare.

În actualul context european, votul favorabil de astăzi reconfirmă faptul că Parlamentul European rămâne profund ataşat proiectelor emblematice europene, iar consolidarea cooperării la nivel european este extrem de valoroasă şi permite cetăţenilor noştri aprecierea beneficiilor concrete ale construcţiei europene.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că semnalul pozitiv transmis astăzi de Parlamentul European, prin votul de încredere acordat României în perspectiva aderării la spaţiul Schengen, va permite, în cel mai scurt timp, adoptarea la nivelul Consiliului, a deciziei privind aderarea României la Schengen.

Informaţii suplimentare

Votul de astăzi al Parlamentului European marchează încheierea procedurii parlamentare de acordare a avizului consultativ al Parlamentului European privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…