Centrul de presă

Participarea preşedintelui României la reuniunea Consiliului European extraordinar

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat vineri, 11 martie a.c., la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European extraordinar, dedicată discutării situaţiei din Nordul Africii, în principal evoluţiilor din Libia.

Consiliul European a adoptat o Declaraţie privind evoluţiile din vecinătatea sudică. Principalele linii directoare convenite de liderii europeni privesc măsurile pe termen scurt şi lung pe care Uniunea Europeană le va adopta în vederea susţinerii, ca prioritate imediată, a eforturilor de asistenţă umanitară şi încetare a violenţelor din Libia şi, ca obiective strategice de durată, sprijinirea eficientă şi coerentă a transformărilor democratice din întreaga regiune care constituie vecinătatea sudică a Europei.

România a susţinut transmiterea unui mesaj care să reconfirme sprijinul Uniunii Europene faţă de transformările democratice, încurajarea reformelor şi stabilitatea sudului Mediteranei. Prioritară pentru moment este direcţionarea acţiunii Uniunii Europene spre gestionarea crizei umanitare din Libia şi ţările vecine, precum şi spre curmarea violenţelor care o generează.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut că actuala criză din vecinătatea sudică reclamă o atenţie imediată şi eforturi concrete, ceea ce nu trebuie să influenţeze preocuparea pentru un echilibru strategic al acţiunii externe a Uniunii pe ambele dimensiuni ale Politicii Europene de Vecinătate, inclusiv a confirmării angajamentului faţă de vecinătatea estică.


Sursa : Administraţia Prezidenţială      

   

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…