Centrul de presă

Participarea ministrului Afacerilor Externe Teodor Baconschi la reuniunea extraordinară a CAE

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat joi, 10 martie, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), dedicată discutării evoluţiilor recente din Nordul Africii, cu accent pe situaţia din Libia.

Obiectivul principal al reuniunii ministeriale informale a CAE a fost pregătirea dezbaterii şefilor de stat şi de guvern de la Summit-ul extraordinar din 11 martie, dedicat aceleaşi teme.

România apreciază că este necesară confirmarea politică, la cel mai înalt nivel, a angajamentului UE faţă de Africa de Nord şi Orientul Mijlociu din perspectiva ultimelor evoluţii din regiune, în special din Libia. În acest moment, acţiunea Uniunii Europene trebuie concentrată prioritar asupra gestionării crizei umanitare şi curmării violenţelor care o generează.

Miniştrii din ţările europene au apreciat că trebuie luate măsuri pe termen scurt pentru depăşirea situaţiei tensionate din Libia, precum şi acţiuni pe termen mediu pentru sprijinirea transformărilor democratice, încurajarea reformelor, promovarea unei arii de securitate regională şi prosperitate, precum şi pentru crearea unor fundamente solide pentru asigurarea stabilităţii întregii vecinătăţi sudice a UE. Au fost discutate modalităţile şi instrumentele disponibile sau care ar putea fi folosite pentru depăşirea situaţiei din Libia şi susţinerea tranziţiilor politice în curs din Tunisia, Egipt.

Ministrul Baconschi a susţinut necesitatea conturării la nivelul UE a unei gândiri strategice, de acţiune pe termen lung, pentru sprijinirea proceselor democratice şi de dezvoltare economică din vecinătatea sudică a UE. Această abordare cuprinzătoare este corelată cu continuarea angajamentului multidimensional - politic, economic şi social - în vecinătatea estică.

''Este foarte bine că miniştrii de externe din UE, miniştrii apărării din NATO şi şefii de stat şi de guvern din UE se reunesc în 48 de ore (joi şi vineri), pentru a da un semnal puternic de preocupare faţă de situaţia din imediata vecinătate a Uniunii”, a subliniat ministrul Baconschi.

Ministrul român al Afacerilor Externe a prezentat demersurile realizate pentru repatrierea a peste 730 de cetăţeni români din Libia, precum şi sprijinul acordat altor state membre UE, prin evacuarea a peste 70 de cetăţeni ai acestor state.

De la Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, se va deplasa la reuniunea informală a miniştrilor de externe UE (tip Gymnich), care se va desfăşura la Gödöllő (Ungaria), în perioada 11-12 martie.

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…