Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Mariana Nedelcu la mai multe acţiuni organizate în cadrul proiectului “Economia socială – model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor defavorizate”

Mariana Nedelcu, secretar de stat, a participat, în perioada 9 – 12 februarie 2010 în Belgia, la mai multe acţiuni organizate în cadrul proiectului “Economia socială – model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor defavorizate”. Proiectul este implementat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în perioada 2008 – 2011 cu sprijinul financiar asigurat de Fondul Social European.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a dezvolta un sistem eficient de economie socială care să contribuie la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor României, prin promovarea incluziunii acestora atât pe piaţa muncii cât şi în viaţa socială.

La Bruxelles a fost organizat Comitetul de Coordonare al proiectului, unde au fost prezentate rezultatele preliminare ale raportului de cercetare şi analiză a economiei sociale

 în România şi în Uniunea Europeană, activităţile şi calendarul de realizare pentru fiecare dintre componentele proiectului (analiza şi cercetarea privind economia socială, dezvoltarea cadrului legislativ, înfiinţarea Centrului Naţional de Resurse pentru sprijinirea iniţiativelor de economie socială, campanii de informare şi dezvoltarea de întreprinderi sociale pilot). La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Asociaţiei Integra România, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC Bucureşti, Sector 1), Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Timisoara, Primăria Piatra –Neamţ, Bernard Brunhes International (BBI) şi European Network for Social Integration Entreprises (ENSIE).

Tot în cadrul proiectului au fost vizitate mai multe întreprinderi sociale (o unitate de recuperare-recondiţionare textile, un restaurant şi o curăţătorie la domiciliu), unde se asigură integrarea în muncă a grupurilor defavorizate precum şomerii pe termen lung, persoane cu dizabilităţi sau emigranţi.

De asemenea, a fost organizată o întâlnire cu d-na Joelle Soir, consilieră a cabinetului vicepreşedintelui Ministerului de Economie Socială din Guvernul Valon, care a explicat cadrul instituţional şi juridic specific desfăşurării activităţilor de economie socială. A fost adoptat un act legislativ pentru reglementarea domeniului, iar formele economiei sociale sunt reprezentate într-o platformă socială. Activitatea întreprinderilor sociale este reglementată de o autoritate regională de acreditare care oferă o licenţă de funcţionare în domeniu. Odată recunoscută ca întreprindere socială cu activitate specifică economiei sociale, organizaţia poate accesa subvenţii. Acreditarea este acordată pe o perioadă de doi ani cu posibilitate de prelungire de doi ani şi patru ani.      Activitatea este monitorizată anual de către inspectori sociali pe baza rapoartelor de activitate. În funcţie de activitatea și evoluţia întreprinderii sociale vis-a-vis de indicatorii specifici recunoscuţi acreditarea poate să fie retrasă.  

Tot în cadrul vizitei la Bruxelles, delegaţia română a avut întâlniri cu reprezentanţii Universităţilor din Liège şi Antwerp, în special cu specialiştii din departamentele de implementare a programelor educaţionale la nivel de master. Dată fiind importanţa conceptului, în septembrie 2010, va demara un master cu titlul ‘’ Economia socială şi managementul întreprinderilor sociale’’. În cadrul discuţiilor s-au abordat şi posibilităţile de cooperare pentru demararea unui master în domeniul economiei sociale: co-tutelă, încurajarea mobilităţii cadrelor didactice şi a studenţilor. Cercetătorii belgieni au fost extrem de interesaţi de colaborare în domeniul cercetării şi al analizei legislative. În acest moment un curs de economie socială este disponibil studenţilor interesaţi dar implementarea unui program de master începând cu septembrie 2010 este o prioritate.

Sursa: MMFPS

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…