Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Mariana Nedelcu la mai multe acţiuni organizate în cadrul proiectului “Economia socială – model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor defavorizate”

Mariana Nedelcu, secretar de stat, a participat, în perioada 9 – 12 februarie 2010 în Belgia, la mai multe acţiuni organizate în cadrul proiectului “Economia socială – model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor defavorizate”. Proiectul este implementat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în perioada 2008 – 2011 cu sprijinul financiar asigurat de Fondul Social European.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a dezvolta un sistem eficient de economie socială care să contribuie la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor României, prin promovarea incluziunii acestora atât pe piaţa muncii cât şi în viaţa socială.

La Bruxelles a fost organizat Comitetul de Coordonare al proiectului, unde au fost prezentate rezultatele preliminare ale raportului de cercetare şi analiză a economiei sociale

 în România şi în Uniunea Europeană, activităţile şi calendarul de realizare pentru fiecare dintre componentele proiectului (analiza şi cercetarea privind economia socială, dezvoltarea cadrului legislativ, înfiinţarea Centrului Naţional de Resurse pentru sprijinirea iniţiativelor de economie socială, campanii de informare şi dezvoltarea de întreprinderi sociale pilot). La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Asociaţiei Integra România, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC Bucureşti, Sector 1), Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Timisoara, Primăria Piatra –Neamţ, Bernard Brunhes International (BBI) şi European Network for Social Integration Entreprises (ENSIE).

Tot în cadrul proiectului au fost vizitate mai multe întreprinderi sociale (o unitate de recuperare-recondiţionare textile, un restaurant şi o curăţătorie la domiciliu), unde se asigură integrarea în muncă a grupurilor defavorizate precum şomerii pe termen lung, persoane cu dizabilităţi sau emigranţi.

De asemenea, a fost organizată o întâlnire cu d-na Joelle Soir, consilieră a cabinetului vicepreşedintelui Ministerului de Economie Socială din Guvernul Valon, care a explicat cadrul instituţional şi juridic specific desfăşurării activităţilor de economie socială. A fost adoptat un act legislativ pentru reglementarea domeniului, iar formele economiei sociale sunt reprezentate într-o platformă socială. Activitatea întreprinderilor sociale este reglementată de o autoritate regională de acreditare care oferă o licenţă de funcţionare în domeniu. Odată recunoscută ca întreprindere socială cu activitate specifică economiei sociale, organizaţia poate accesa subvenţii. Acreditarea este acordată pe o perioadă de doi ani cu posibilitate de prelungire de doi ani şi patru ani.      Activitatea este monitorizată anual de către inspectori sociali pe baza rapoartelor de activitate. În funcţie de activitatea și evoluţia întreprinderii sociale vis-a-vis de indicatorii specifici recunoscuţi acreditarea poate să fie retrasă.  

Tot în cadrul vizitei la Bruxelles, delegaţia română a avut întâlniri cu reprezentanţii Universităţilor din Liège şi Antwerp, în special cu specialiştii din departamentele de implementare a programelor educaţionale la nivel de master. Dată fiind importanţa conceptului, în septembrie 2010, va demara un master cu titlul ‘’ Economia socială şi managementul întreprinderilor sociale’’. În cadrul discuţiilor s-au abordat şi posibilităţile de cooperare pentru demararea unui master în domeniul economiei sociale: co-tutelă, încurajarea mobilităţii cadrelor didactice şi a studenţilor. Cercetătorii belgieni au fost extrem de interesaţi de colaborare în domeniul cercetării şi al analizei legislative. În acest moment un curs de economie socială este disponibil studenţilor interesaţi dar implementarea unui program de master începând cu septembrie 2010 este o prioritate.

Sursa: MMFPS

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…