Centrul de presă

Participarea ministrului Teodor Baconschi la Consiliul Afaceri Externe (CAE)

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a participat astăzi, 31 ianuarie 2011, la lucrările Consiliului Afaceri Externe (CAE), care au avut loc la Bruxelles.

Principalele subiecte pe agenda sesiunii de lucru a Consiliului au fost situaţia din Egipt, Tunisia, Belarus şi continuarea reflecţiei strategice privind relaţiile cu partenerii globali ai UE. Au fost abordate şi alte subiecte de interes precum libertatea de religie şi credinţă sau evaluarea situaţiei politice din Coasta de Fildeş, Iran, Sudan şi Sahel.

Reuniunea a debutat cu situaţia din Egipt, care în prezent este incertă. Ministrul român a pledat pentru transmiterea către autorităţile de la Cairo de mesaje ferme ale UE de îndemn la calm şi reţinere, pentru evitarea deteriorării în continuare a situaţiei şi a producerii de victime. Autorităţile trebuie să răspundă constructiv la cererile cu caracter politic şi economic ale cetăţenilor egipteni.

Au fost examinate şi evoluţiile recente din Tunisia, precum şi viitorul relaţiilor UE cu această ţară. Partea română a exprimat un mesaj de susţinere a tranziţiei constituţionale din Tunisia şi a eforturilor tunisienilor de a stabili un sistem democratic. A arătat că Uniunea trebuie să susţină Tunisia în eforturile de reconstrucţie a instituţiilor democratice şi organizarea de alegeri anticipate (legislative şi prezidenţiale).

Miniştrii au analizat situaţia din Belarus şi abordarea UE faţă de această ţară, după alegerile prezidenţiale (din 19 decembrie 2010) şi incidentele ce au urmat, fiind aprobate o serie de concluzii în acest sens. Ministrul Teodor Baconschi a subliniat necesitatea luării de măsuri adecvate pentru a răspunde acţiunilor disproporţionate ale regimului de la Minsk împotriva opoziţiei, iar pe de altă parte a pledat pentru sprijinirea societăţii civile, păstrând astfel un canal de legătură cu Belarus.

Situaţia libertăţii de religie şi credinţă în lume şi modalităţile prin care UE poate promova în continuare aceste drepturi a constituit un alt punct de pe agenda CAE.

Şeful diplomaţiei române a susţinut, în acest context, necesitatea identificării de soluţii pentru descurajarea atacurilor la adresa comunităţilor religioase, în paralel cu promovare toleranţei, dialogului inter-religios şi interconfesional.

Miniştrii au examinat şi ultimele evoluţii din Coasta de Fildeş, situaţia post-referendum din Sudan, Iran, precum şi viitoarea Strategie a UE pentru Sahel.

În cadrul dineului de lucru, miniştrii au abordat ultimele evoluţii în dosarul iranian nuclear. Totodată, au realizat o evaluare a relaţiei strategice a Uniunii Europene cu Rusia şi au dezbătut situaţia din Liban (inclusiv Tribunalul Special pentru Liban).

Consiliul Afaceri Externe a adoptat concluzii privind Belarus, Liban, Egipt, Tunisia, Sudan, Sahel, Coasta de Fildeş.

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…