Centrul de presă

TVRI: Interviu cu ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu

TVR INTERNAŢIONAL - Emisiunea "Articolul VII"

Realizator: Mihaela Crăciun - Doamna ambasador Odobescu, care la sfârșitul anului trecut, a fost inclusă de prestigioasa publicație 'Politico' în topul celor mai influente femei din Bruxelles, pe locul 6, cu un stil discret de reprezentare. Doamna Luminița Odobescu a avut o sarcină dură și trebuie să o spunem, aţi spus-o și dumneavoastră și a spus-o toată lumea, a contribuit împreună cu echipa decisiv la eforturile României de a avea o președinție rotativă reușită, într-un context politic dificil. Felicitări dumneavoastră și echipei, doamna ambasador!

Luminita Odobescu: /.../ Bruxelles și sunt onorată și emoționată să fiu, chiar dacă sunt de la distanță,  ca să spun așa, împreună cu domnul ministru Lazăr Comănescu, alături de care am avut onoarea să lucrez în perioada de preaderare aici, la Bruxelles, și după aderare tot la Bruxelles, dar și la București. Cred că meritele se extind şi dumnealui, pentru că mulți dintre colegii mei au lucrat cu dânsul aici, la Bruxelles.                                                                                                                  Realizator: Doamna ambasador, aceasta a fost și dorința noastră, să facem un arc peste timp, pentru că ani de zile la TVR Internațional vorbeam noi până la momentul Luxemburg, la semnarea Tratatului de aderare, până în 2007 la legile integrării, domnul ministru Comănescu era acolo unde sunteți dumneavoastră și ne rugam lui Dumnezeu și se muncea pe rupte pentru momentul 2005, semnarea Tratatului de aderare, apoi pentru 2007. Ce să zic? Ați avut de la cine învăța, slavă Domnului!, dar, în același timp, echipa dumneavoastră de acum a avut de la cine învăța. Până la urmă, ați dat în aceste 6 luni înapoi ce ați primit dumneavoastră ca tânăr diplomat.

Luminiţa Odobescu: Aşa este. A fost o muncă de echipă, o muncă a colegilor mei nu numai de la Bruxelles, dar şi a colegilor de la Bucureşti, din Ministerul de Externe, din întreaga administraţie. A fost o cursă împotriva timpului, aș spune, un maraton de 6 luni, ne-a testat limitele în ceea ce privește expertiza, spiritul de echipă, abilitățile de a lucra cu statele membre, cu instituțiile, rezistența la stres și cred că am reușit să ne facem treaba cu responsabilitate, cu încăpățânare. Știu că ați folosit termenul de 'discreție', dar de data aceasta cred că am fost extrem de vizibili nu numai în negocierile cu Parlamentul European, dar și cu celelalte instituții, cu statele membre. Am fost extrem de activi și de prezenți. Zilele acestea sunt zile în care încercăm să punem rapoartele cap la cap, să vedem câte reuniuni... au fost peste 2000 de reuniuni ale grupurilor de lucru, prezidate în mare parte de experți din Reprezentanță, dar și din Capitală, 58 de consilii ministeriale, eu am avut peste 50 de reuniuni ale ambasadorilor, au fost 190 de trialoguri... Sunt cifre, poate nu spun foarte mult în sine, dar a fost o activitate imensă, s-a negociat zi și noapte și spun chiar zi și noapte, recorduri de între 12-15 ore de negocieri. Am avut în februarie o săptămână de foc, ca să zic așa, în care au fost peste 30 de trialoguri; numai într-o zi au fost 13 trialoguri cu Parlamentul European, trialoguri care s-au terminat noaptea târziu, cu poziții apropiate de cele ale Consiliului, aș putea spune, întotdeauna dosare încheiate cu succes. Au fost în mai puțin de 100 de zile 90 de dosare legislative. Încă o dată, poate sunt doar cifre, dar aici, la Bruxelles, aceste cifre reprezintă într-adevăr rezultate excepționale, raportat și la ceea ce s-a făcut anterior de celelalte președinții și cred că nu trebuie să fim modești și să subliniem aceste rezultate, sunt rezultate ale diplomației românești, ale echipelor de la Bruxelles, dar și ale echipelor din Capitală, din toată administrația românească, pentru că s-a muncit foarte mult și aceste rezultate, până la urmă, s-au văzut în actele legislative în perioada președinției, nu numai în cele încheiate cu Parlamentul European, dar și în cadrul Consiliului, de toate reuniunile care s-au organizat şi la Bruxelles, și la București, de inițiativele proprii avute. A fost o muncă, într-adevăr, care nu s-a terminat, a durat, practic, până în ultima săptămână. În ultima săptămână au fost trei consilii ministeriale: am avut ca invitat de onoare pe premierul Bosniei-Herţegovinei, a fost un consiliu de asociere cu Muntenegru, o conferință interguvernamentală cu Serbia. Deci au fost extrem... Până în ultima clipă, în ultima zi a fost semnat, evident, acordul cu Vietnamul, dar și acordul cu Mercosur, deci au fost rezultate concrete până în ultimul moment al președinției noastre.

Realizator: Domnul ministru Comănescu cred că vrea să intre în dialog cu dumneavoastră, doamnă ambasador. Uman, ca om, dumneavoastră sunteți tipologia unui om discret și modest, nu? La asta mă refeream când spuneam cu discreție.

Luminiţa Odobescu: Exact, exact. Aşa este.

Lazăr Comănescu: Da, dacă îmi permiteți, pentru că tot s-a referit doamna ambasador la perioada în care am lucrat împreună la Bruxelles, vreau să mai adaug ceva dincolo de discuție despre care durează vorbeați.... Dar şi este un alt, dacă vreți așa, element meritoriu pe care vreau să-l subliniez în ceea ce o privește pe Luminița: este tenacitatea și, cum să vă spun, disponibilitatea totală de a munci și de a face ca lucrurile să avanseze. Spun acest lucru nu circumstanțiat deloc, ci bazându-mă, cum spuneam așa, pe fapte, cum se spune că faptele vorbesc și știu ce rol avea... ce rol a avut, de exemplu, când eram la Bruxelles, în tot ceea ce a însemnat negocierile pe componenta comercială, care sunt - e o realitate - printre cele mai dificile și probabil că poate să confirme că și acuma tot s-a referit la acordul cu Vietnamul, la acordul cu Mercosurul, alea sunt negocieri extrem-extrem de solicitante și cu atât mai mult și sper că să fie și de acum de acord și cu mine, încă o dată, doamna ambasador, sper să fiți de acord să vă însușiți afirmația mea potrivit căreia modul în care s-a constituit echipa de la Bruxelles, a Reprezentanței României în perioada președinției - am în vedere selecția oamenilor, profesionalismul lor - să se constituie intr-o sursă de inspirație pentru politica de resurse umane a întregii administrații românești. Şi chiar le sugerez celor responsabili în materie să se consulte cu domnia voastră pe această temă.

Realizator: Doamna ambasador, vă rog.

Luminiţa Odobescu: Mulţumesc. Cred că este important ca după această președinție, într-adevăr să profităm și să folosim expertiza câștigată nu numai în administrație, dar și pozițiile din instituțiile europene. A fost o experiență inedită pentru întreaga administrație românească, un test de maturitate, până la urmă, pentru România în cadrul Uniunii Europene, l-am trecut cu bine, cu succes, și trebuie să profităm, pentru că munca trebuie dusă mai departe, trebuie să ne promovăm interesele cu aceeași fermitate și această expertiză, până la urmă, în negocieri pentru orice stat membru  este o noutate. Suntem obișnuiți foarte mulți cu negocierile în cadrul Consiliului, în instituțiile unde suntem reprezentați. Pentru noi, am învățat foarte mult din negocierile cu Parlamentul European, am învățat foarte mult să negociem și să încercăm să găsim compromisul între statele membre, între instituțiile europene. A fost o noutate. În general, suntem obișnuiți de a ne promova interesele, relația cu instituțiile europene și cu președinția, încercând să... De data aceasta, a trebui să lucrăm, practic, pentru toate statele membre ,să încercăm să găsim compromisul și cred că acest lucru este foarte apropiat de stilul de diplomație al României, încercarea de a găsi soluții de compromis; nu ne-am dus, în general, la reuniuni fără să fim bine pregătiți, să știm ce ne așteaptă. S-a vorbit foarte mult cu statele membre, cu instituțiile... Chiar și în timpul negocierilor, ne-am oprit și am verificat, am încercat să discutăm cu toată lumea, nu numai cu statele mari, ci și cu statele mici, să încercăm să avem cât mai multe state membre de partea noastră... Sigur, acolo unde nu s-a putut, evident, am folosit voturile; deci, nu întotdeauna am avut susținere din partea tuturor statelor membre, dar obiectivul, până la urmă, a fost de a avea cât mai multe state membre de partea noastră, de partea soluțiilor de compromis, și cred că acest lucru s-a văzut inclusiv la final, când am primit atâtea aprecieri din partea tuturor partenerilor și a instituției, asupra modului în care a fost gestionată această președinție, inclusiv pe dosare extrem de sensibile. Am avut un context nu foarte simplu. Final de ciclu, de legislatură, deci, instituțional, pregătirea noului ciclu instituțional; Brexitul cu temenul inițial, care era 29 martie. Am fost obligați să negociem foarte rapid toate propunerile legislative ale Comisiei; și au fost toate /.../ în perioada președinției noastre, cu o presiune enormă. Dar cred că - pot să spun așa - spiritul de Sibiu, chiar dacă Summitul de la Sibiu a fost abia la mijlocul președinției noastre, în luna mai, spiritul de la Sibiu a fost permanent cu noi și ne-a ajutat în a găsi soluțiile cele mai bune pentru toată lumea, și asta s-a văzut în rezultatele obținute la final.

Realizator: Mai avem o întrebare; foarte importantă, doamna ambasador. În vacanță, în România, acasă, veniți? Când vine vacanța? Probabil spre sfârșitul lunii...

Lazăr Comănescu: Mai e, mai e.

Luminița Odobescu: Mai e puțin, pentru că... într-adevăr, aștept să vin acasă, să merg la mama, la țară, unde e liniște...

Lazăr Comănescu: E foarte frumos, să știți! Am trecut recent prin zona... prim Toplița, de fapt. E superb.

Luminița Odobescu: Da. Să pot să citesc o carte, să mă bucur de familie... Sunt recunoscătoare... Nu a fost foarte simplu și cred că e foarte important să salutăm toate familiile noastre, care au fost alături de noi în acestă perioadă extrem de dificilă. Dar, după cum vedeți, nu am reușit în această perioadă, imediat după președinție, să ne odihnim. Au fost trei zile de negocieri intense pentru pozițiile de conducere la nivelul UE, deci trei zile în care nu s-a dormit... Și în continuare sunt chestiuni de reglat, după președinție... Sigur, și colegii noștri finlandezi au începit deja reuniunile. Trebuie să ne pregătim să revenim la pozițiile naționale... Sistemul de coordonare al afacerilor europene deja se pune în mișcare... Sunt foarte multe lucruri... numirile în instituții, la fel. Deci e, în continuare, multă muncă, aici, la Bruxelles, dar cred că, de-acum, cu experiența noastră... chiar și astăzi, la reuniunea ambasadorilor, cu experiența pe care am dobândit-o, am reușit, la fel, să avem propuneri constructive pe anumite dosare care au fost pe masă; și asta este extrem de important. Cum am spus, trebuie să folosim în continuare această expertiză în a ne promova cât mai bine interesele noastre aici, la Bruxelles și peste tot în UE.

Realizator: Acuma, ce să zicem? Până veniți dumneavoastră în vacanță, în România, scăpăm și de caniculă... Va fi numai bine la Toplița, la Stânceni, la păstrăvării, la cules afine... Dar...

Luminița Odobescu: Da, da, E foarte important să ne încărcăm bateriile.

Realizator: Exact. Mulțumim foarte mult și felicitări, atât dumneavoastră, cât și diplomaților aflați la post în toate Europei și nu numai!

Lazăr Comănescu: Cum s-ar spune, doamna ambasador, Chapeau!

Realizator: Chapeau!

Luminița Odobescu: Mulțumim frumos în numele tuturor colegilor mei, și de la Bruxelles, și... îmi permit, și al celor din Capitală, să vă mulțumim frumos; pentru tot și pentru faptul că sunteți alături de noi!

Realizator: Mulțumim foarte mult, doamna ambasador Luminița Odobescu!

https://www.facebook.com/951825748216507/videos/330738644482806/

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…