Centrul de presă

Participarea ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu, la mic-dejunul de lucru organizat de Președinția română a Consiliului UE cu reprezentanți ai Fundației Bill și Melinda Gates

Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, a participat astăzi, 5 februarie 2019, la un mic-dejun de lucru cu reprezentanți ai Fundației Bill și Melinda Gates (BMGF) privind rolul din ce în ce mai important al fundațiilor în cadrul eforturilor privind cooperarea internațională pentru dezvoltare la nivel UE.

Din partea Fundației au participat Greg Ferrente, directorul financiar al BMGF Londra, și Nuria Mollina, Senior Program Officer.

Reuniunea, la care au participat reprezentanți din statele membre UE, Comisia Europeană, Parlamentul European, BEI și BERD,  a fost organizată de Președinția română a Consiliului UE la sediul Reprezentanței Permanente a României la UE cu scopul de a stimula o dezbatere cu privire la cele mai eficiente modalități de implicare a fundațiilor pentru reducerea inegalităților și eradicarea sărăciei. Un exemplu sugestiv în acest sens este cel al Planului european de investiții externe, prin intermediul Fondului european pentru dezvoltare durabilă.

Cu acest prilej, ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, a apreciat contribuția semnificativă a fundațiilor, printre care BMGF exercită un rol foarte important, în sectoare precum cel al sănătății, unde conform unui studiu al OCDE, fundațiile reprezintă al treilea furnizor de finanțare pentru țările în curs de dezvoltare, iar cifrele pentru donatorii privați urmează o tendință ascendentă.

Aceasta a subliniat faptul că „rolul fundațiilor depășește și nu trebuie redus la cel al investitorilor sau al furnizorilor de finanțare, fiind în aceeași măsură inovativi prin investiții cu impact social - furnizând finanțare unor organizații care nu se așteaptă să genereze profituri de pe piață, ci  mai degrabă impact social. A adăugat că “potențialul fundațiilor de a-și asuma un partener strategic cu structurile de guvernare din țările în curs de dezvoltare, pentru a împărtăși experiența și resursele lor în procesul de elaborare și  de implementare al politicilor, reprezintă un model demn de luat în considerare.”

“Vom continua să susținem un parteneriat mai puternic între UE și BMGF, nu numai în domeniul cooperării pentru dezvoltare, ci și în alte domenii”, a asigurat ambasadorul Luminița Odobescu în intervenția sa.

Informații suplimentare:

Mai multe informații despre Fundația Bill și Melinda Gates disponibile aici: https://www.gatesfoundation.org/

Mai multe informații despre studiul OCDE din martie 2018 privind contribuția fundațiilor la obiectivele de a dezvoltarea durabilă aici: http://www.oecd.org/development/private-philanthropy-for-development-9789264085190-en.htm

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…