Centrul de presă

Prezentarea priorităților Președinției române la Consiliul UE în sfera relațiilor externe de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în cadrul think-tank-ului European Policy Center

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat, marți 22 ianuarie 2019, la sesiunea de informare organizată de către think tank-ul European Policy Center pentru prezentarea priorităților Președinției române la Consiliul Uniunii Europene în sfera relațiilor externe.

Șeful diplomației române a susținut o alocuțiune privind prioritățile programului general de lucru al Președinției române a Consiliului UE, reunite sub motto-ul: Coeziunea, o valoarea comună europeană. A precizat că intenția României este de a se concentra în primul semestru al acestui an pe patru dimensiuni ale coeziunii, vizând o Europă evoluând sub semnul convergenței, al unei mai mari siguranțe și securități, al unui rol de actor global mai puternic și, nu în ultimul rând, al valorilor europene comune.

Referindu-se la dimensiunea externă, Teodor Meleșcanu a exprimat angajamentul României de a susține eforturile Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, pentru asigurarea unei acțiuni externe eficiente și coerente a Uniunii Europene.

În acest sens, a arătat că prioritățile României vor avea în vedere consolidarea profilului UE în sistemul multilateral, precum și continuarea procesului de implementare a Strategiei Globale. Totodată, România va acorda o atenție specială regiunii Balcanilor de Vest și impulsionării politicii de extindere, acțiunii UE în vecinătate și în special Parteneriatului Estic.

Discuțiile care au urmat prelegerii au evidențiat interesul deosebit al audienței pentru contribuția României la dezbaterile privind viitorul Uniunii Europene, precum și în avansarea principalelor dosare de politică externă.

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…