Centrul de presă

Comunicat de presă pe tema rezultatului votului semnificativ („meaningful vote”) privind Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană desfășurat în Camera Comunelor

Ministerul Afacerilor Externe regretă rezultatul votului desfășurat marți seară, 15 ianuarie 2019, în Camera Comunelor din Parlamentul britanic cu privire la Acordul de retragere a Regatului Unit din UE și Declarația politică privind cadrul relațiilor viitoare.

Respectăm procedurile interne ale Marii Britanii și sperăm că dezbaterea politică din Marea Britanie pe tema Brexit va permite identificarea unei soluții politice care să întrunească susținerea majorității deputaților britanici. În acest sens, așteptăm propuneri concrete din partea Guvernului britanic cu privire la pașii de urmat și acțiunile pe care le are în vedere în perioada următoare.

Procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă o prioritate majoră pe agenda Guvernului României, în special din perspectiva finalizării acestuia pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Considerăm că Acordul de retragere oferă un fundament juridic solid pentru ieșirea Marii Britanii din UE și limitează consecințele negative generate de Brexit, oferind certitudine cetățenilor europeni din Regatul Unit, dar și mediului de afaceri.

Pe tot parcursul procesului de negociere, UE27 a dovedit constant deschidere pentru identificarea unei soluții acceptabile pentru ambele părți. În calitate de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, România menține un dialog constant cu celelalte instituții și state membre, în vederea conturării unei abordări unitare, în conformitate cu orientările Consiliului European și cu principiile agreate la nivelul UE27.

Totodată, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va urmări cu prioritate adoptarea accelerată a tuturor propunerilor legislative necesare, astfel încât UE27 să fie pregătită la data retragerii Marii Britanii.

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…