Centrul de presă

RRA: Emisiunea "Oameni care mişcă România" - invitată: Luminiţa Odobescu, ambasadoarea României pe lângă Uniunea Europeană

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -  (8 ianuarie, ora 21:05)

 

Realizator: Ruxandra Săraru - Bună seara, doamnelor şi domnilor, "La mulţi ani". Să  fiţi fericiţi, să fiţi iubiţi, să fiţi aşa cum vreţi dumneavoastră la început de an nou cu un invitat special, cu un invitat care face cinste României; este un adevărat om al afacerilor europene. Spun cu tărie acest lucru. Ce a lucrat în ultimii 15 ani şi la Bruxelles şi în România în calitate de director general al afacerilor externe, apoi secretar de stat, apoi la guvern în calitate de consilier de stat pentru afaceri europene şi politică externă, la cancelaria primului ministru, iar din 2015 ambasador la Bruxelles, reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană. Este vorba despre doamna ambasador, pot spune, prietena mea, Luminiţa Odobescu, ce poartă o titulatură extrem de complexă care acoperă practic toată paleta de relaţii ale României cu Uniunea Europeană, postul pe care îl reprezintă. Bună seara, la mulţi ani şi bine aţi venit la Radio România Actualităţi, chiar dacă suntem eu la Bucureşti, dumneavoastră la Bruxelles.

 

Luminiţa Odobescu: La mulţi ani tuturor, La mulţi ani România, sunt foarte onorată să fiu în seara asta alături de ascultătorii dumneavoastră.

 

Realizator: Doamna Odobescu, la 12 ani de la aderarea noastră la Uniunea Europeană, România preia preşedinţia Consiliului UE. De data aceasta dumneavoastră coordonaţi echipa de la Bruxelles care a pregătit aceste anevoioase demersuri şi care gestionează preşedinţia de aici, din capitala instituţiilor europene. Cum vedeţi dumneavoastră România după 12 ani de la aderare şi cum vom aborda această nouă provocare pentru România.

 

Luminiţa Odobescu: Este un moment unic pentru orice stat membru, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Pentru România este un moment unic, un moment important pentru că preia preşedinţia pentru prima dată de la aderarea sa la UE în 2007. Aderarea la UE a produs o serie de transformări mportante în societatea românească, de la creştere economică la reformele în diversele sectoare, la libera circulaţie şi nu în ultimul rând, aş spune, participarea la procesul de decizie la nivel european. Am preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene într-o perioadă plină de provocări, cu momente importante: Brexitul, respectiv retragerea Marii Britanii din UE, dar şi pregătirea relaţiilor viitoare dintre UE şi Marea Britanie, summitul de la Sibiu, pregătirea agendei strategice a UE pentru următorul ciclu instituţional, alegerile europene, tranziţia spre un nou ciclu instituţional european. Suntem pregătiţi, cum aţi spus şi dumneavoastră, conduc o echipă de profesionişti, suntem şi entuziaşti, dar şi determinaţi să ne ducem sarcinile la bun sfârşit cu succes. Suntem o echipă care crede cu tărie în ceea ce face şi pot spune că vrem să folosim experienţa acumulată, imaginaţia pentru a găsi cele mai bune soluţii în negocierile pe care le avem în faţă. Nu este simplu, dar suntem obişnuiţi cu provocările. Aceasta este munca noastră la Bruxelles, ne susţinem poziţiile, dar şi să lucrăm împreună, împreună cu statele membre, cu instituţiile europene, Parlamentul European pentru a găsi soluţii comune în interesul tuturor.

 

Realizator: Iată o agendă încărcată pe care o avem cu toţii în faţă, şi dumneavoastră în primul rând, ca avanpost, o agendă bogată, o agendă cu multiple provocări. Vă întreb aşa, ca omul simplu de pe stradă: ce avantaje aduce concret României deţinerea preşedinţiei la Consiliul UE?

 

Luminiţa Odobescu: Într-adevăr, este o întrebare firească ce apare. Ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE este cea care se află în capul mesei, care conduce reuniunile - de la nivel de grup de lucru la nivel de ambasadori şi la nivel ministerial -, care deţine poziţia de mediator, de onest broker, de negociator între statele membre, între statele membre şi Parlamentul European, pentru a găsi cele mai bune soluţii pe anumite subiecte şi de a avansa sau finaliza negocierile.

Aş începe cu un principal avantaj: câştigul de vizibilitate, de imagine pentru România şi pentru administraţia românească la nivel european, dar nu numai - în plan politic, economic, social, turistic şi cultural. Ţara care deţine preşedinţia devine categoric mult mai vizibil şi de interes pentru statele membre. Vă pot spune acest lucru, care este evident la Bruxelles, unde suntem invitaţi, am fost invitaţi să participăm la tot felul de întrevederi, la reuniuni, la interviuri, dezbateri, pentru a ne prezenta nu numai priorităţile, dar pentru a discuta pe teme profunde de actualitate, de a discuta în detaliu poziţiile noastre şi de a explica. Sigur, avem şi o serie de evenimente culturale. Am încercat să organizăm şi evenimente de prezentare, de cunoaştere a României. E foarte important să ne facem cunoscuţi, dar în egală măsură să arătăm că putem să gestionăm în momente dificile, cu seriozitate, agenda europeană, şi nu numai să o gestionăm: să prezentăm şi soluţii concrete la dosarele pe care noi le avem pe masă.

 

Realizator: Doamnă ambasador, preşedinţia română a Consiliului are în centrul ei ideea de coeziune, care este acum pentru România, pentru întreaga lume şi pentru Europa în mod special mai necesară, mai actuală ca niciodată. Vorbim despre Brexit, despre curente populiste care iau amploare. Cum vedeţi dvs dezvoltarea ideii de coeziune, în context european şi internaţional, astăzi, în 2019, la început de an?

 

Luminiţa Odobescu: Vedem coeziunea într-un sens mai larg, coeziunea în sens de unitate. Cum aţi spus şi dvs, ea este necesară mai mult ca oricând. De aici şi alegerea de către ţara noastră a acestui motto pentru preşedinţia română a Consiliului UE: "Coeziunea, o valoare europeană comună". Din acest punct de vedere, dacă trebuie să aleg nişte cuvinte-cheie care să definească preşedinţia noastră, preşedinţia României, aceasta ar fi: rezultate, unitate, democraţie şi viitor. Iar summit-ul de la Sibiu va fi dedicat viitorului UE şi agendei strategice europene. Iar acest summit vine într-un moment important, înaintea alegerilor europarlamentare, pentru a trasa o viziune de viitor pentru proiectul european.
Realizator: Doamnă ambasador, am urmărit cu atenţie pregătirile României pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE şi cu toţii am remarcat cum România a demonstrat până în acest moment că este una dintre cele mai inclusive ţări care preiau preşedinţia Consiliului. A inclus cetăţeanul în toate etapele de pregătire: de la stabilirea priorităţilor la platformele de dezbatere, care au avut loc peste tot în ţară, la alegerea, cum spuneaţi dvs, a logo-ului preşedinţiei, la forumul sau alte iniţiative de dialog cu societatea civilă; cetăţeni de toate vârstele. Aceasta este direcţia în care şi prin care România încearcă să creioneze viitorul Europei, să punem cetăţeanul în centru, cu ajutorul cetăţeanului, pentru cetăţean? Înţeleg eu bine?

 

Luminiţa Odobescu: Aţi pus punctul exact pe i în ceea ce aţi spus dvs. Într-adevăr, cetăţeanul este în centrul preşedinţiei noastre. Am făcut şi facem în continuare demersuri pentru a demonstra importanţa deciziilor la nivelul UE pentru întreaga societate, pentru cetăţeni. Procesul de pregătire, dar şi procesul de exercitare a preşedinţiei este unul inclusiv, în care dorim nu numai să explicăm mai bine ceea ce facem aici, la Bruxelles, dar şi să lucrăm pentru a încheia dosare care au efecte pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri.
Dacă ar fi să aleg două linii directoare pe care preşedinţia română le-a avut în atenţie, acestea sunt implicare şi deschidere. Implicare, pentru că, aşa cum am spus, dorim să obţinem rezultate pe actele legislative care au efect asupra cetăţenilor şi aici, dacă ar fi nevoie să mă refer, m-aş referi, de exemplu, la negocierile privind viitorul buget al UE, pentru că vorbim de proiecte, care sunt în beneficiul comunităţilor locale al oraşelor, al tuturor statelor membre. Deschidere, pentru că am avut deschidere spre dialog pentru îmbunătăţirea comunicării, mai ales dinspre Bruxelles către cetăţenii europeni, către cetăţenii noştri şi nu numai cei din marile oraşe şi cei din sate. Cred că este exterm de important ca să explicăm mai bine, să aducem mai aproape Bruxellesul de noi, aş putea spune de satele noastre. Acolo unde, de exemplu, locuieşte mama mea, cred că este foarte important să...

 

Realizator: Şi de unde ne tragem cu toţii, până la urmă.

 

Luminiţa Odobescu: Ne tragem cu toţii. Sunt cuvinte simple, să explicăm ceea ce facem şi că obiectivele pe care noi le avem atunci când discutăm şi când ne promovăm poziţiile sunt obiective legate de îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, de acces mai bun şi, până la urmă, de măsuri care să asigure securitatea economică, socială a tuturor.

 

Realizator: Doamna ambasador Luminiţa Odobescu, România va avea cel mai important cuvânt de spus despre viitorul Europei în acest interval. De la cârma Consiliului EU ce dorim să promovăm în acest interval? Cum vom pregăti viitorul proiectului european? Iată, cum bine spuneaţi dumneavoastră, şi cine ştie mai bine ca dumneavoastră, în mai vor fi alegeri pentru Parlamentul European. Vom avea apoi o altă Comisiei Europeană, practic un nou ciclu instituţional.

 

Luminiţa Odobescu: Cum spuneam, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene reprezintă o etapă importantă pentru România în consolidarea statutului său de stat mebru al UE. Este o oportunitate în a afirma sau reafirma ataşamentul în procesul de consolidare a proiectului european şi de a demonstra capacitatea politică, administrativă, de a exercita cu succes obligaţii importante în cadrul UE. Avem în faţă în următoarele şase luni o perioadă plină de provocări în ceea ce priveşte agenda europeană. În calitate de preşedinţie pentru noi este esenţial să întâlnim consensul la nivel european, să fim pragmatici, dar şi ambiţioşi. În egală măsură trebuie să fim şi realişti. Obiectivul nostru este, într-adevăr, să depăşim aceste linii de divizare între diversele state membre, între statele membre şi instituţii, de aceea ne-am dorit să implicăm  şi cetăţenii, să ascultăm mai bine cetăţenii în aceea ce ne spun despre cum văd ei procesul decizional de la Bruxelles. Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, care are în centrul ei ideea de coeziune se construieşte pe patru priorităţi majore, pe patru piloni, ca să spun aşa. O primă prioritate este "Europa convergenţei", unde punem accentul pe creştere, pe coeziune, pe conectivitate, pe reducerea decalajelor de dezvoltare, pe ocupare şi drepturi sociale şi aici avem o serie de acte legislative, care sunt în curs de negociere şi, din această perspectivă, cred că, sigur, prioritar pentru preşedinţia noastră este să avansăm negocierile pe viitorul buget al UE, buget post 2020, cu un accent, evident, pentru pachetul de coeziune şi cel privind politica agricolă comună. Digitalizarea, cercetarea şi inovarea sunt, de asemenea, prioritare pe agenda noastră şi vom conecta negocierile de la Bruxelles cu o serie de evenimente de promovare pe care le vom organiza în România. O a doua mare prioritate se referă la "Europa siguranţei", cu accent pe teme legate de securitatea internă a UE, de protecţia frontierelor externe. Avem în moment în negociere un legislativ privind consolidarea capacităţii operaţionale a Frontex, dar şi a altor agenţii europene de protecţie a frontierelor, consolidarea spaţiilor Schengen, securitatea cibernetică. O altă prioritate majoră, aş spune, este legată de consolidarea rolului UE ca actor global şi pentru noi procesul de extindere rămâne esenţial şi prioritar pe agenda noastră, dar şi pe Parteneriatul Estic, inclusiv prin prisma faptului că în timpul madatului nostru se vor împlini zece ani de la semnarea acestora. Un al patrulea pilon se referă la "Europa valorilor comune", mai ales în contextul alegerilor europene care au loc în luna mai, când este nevoie, aşa cum spuneam, să lucrăm mai mult pentru a îmbunătăţi comunicarea, pentru a aduce deciziile de la Bruxelles mai aproape de cetăţenii noştri. Aici sunt prevăzute mai multe evenimente pe care intenţionăm să le organizăm la Bruxelles, dar şi în România, în ceea ce priveşte lupta împotriva antisemitismului, egalitatea de gen, lupta împotriva ştirilor false, dezinformarea ş.a.m.d.

 

Realizator: Iată, doamna ambasador, iată, dragi prieteni, o agendă bogată şi ambiţioasă a României în următoarele şase luni. Doamna Odobescu, acum o să intru pe un teren mai puţin obişnuit dumneavoastră, că un diplomat întotdeauna e o interfaţă, până la urmă, as vrea să vorbim despre omul Luminiţa Odobescu. Vă văd şi vă vedem cu toţii, la Cosiliu European, alături de preşedintele ţării, de miniştri români şi străini, sunteţi mamă a doi copii mărişori, aveţi o carieră impresionantă, sunteţi femeie, cum aţi reuşit acest lucru, cum găsiţi timp pentru familie şi carieră? Aveţi reuniuni, şedinţe, consilii, negocieri... managementul timpului parcă vă stă la degetul cel mic. Şi ce sfaturi aţi da dumneavoastră celor care trec prin provocări sau se pregătesc pentru provocări similare? Este un răspuns care, poate, ar ajuta foarte mult nu numai tinerii diplomaţi, ci tinerii din toată România şi tinerele din toată România. De ce să n-o spun, sunt foarte mândră că sunteţi româncă şi sunteţi femeie în postul pe care-l aveţi.

 

Luminiţa Odobescu: Vă mulţumesc, nu e întrebare simplă. Sunt un diplomat de carieră şi, în general, pot să spun că îmi place să vorbesc despre ceea ce fac, şi mai puţin despre mine. Nu e simplu să vorbesc despre mine. Este, într-adevăr, dificil şi nu e simplu să găsim acest echilibru între viaţa profesională şi cea de familie. Familia este extrem de importantă pentru mine, pentru noi cei care suntem departe de casă. Pot spune că am norocul unei familii care mă susţine, care mă înţelege, înţelege constrângerile din această perioadă de derulare a preşedinţiei. Practic, managementul timpului este un proces care poate fi permanent îmbunătăţit. Sunt un om care mi-a plăcut întotdeauna să muncesc, muncim foarte mult, noi vrem să arătăm seriozitate, să arătăm că suntem profesionişti şi că putem să facem faţă oricăror situaţii. Ştiu că cer foarte mult de la mine, dar şi de la echipa pe care o coordonez, pentru că ştiu că putem face foarte multe împreună. Am norocul de a avea aici o echipă fantastică, cu colegi cu multă experienţă, care muncesc foarte mult, dar sunt şi entuziaşti, este foarte important. În egală măsură, este important pentru mine să rămânem o echipă. Munca de echipă este esenţială în domeniul afacerilor europene, pentru că, practic, depindem unul de altul, sunt foarte multe dosare, foarte multe domenii, nu avem cum să le cunoaştem pe toate şi avem întotdeauna nevoie lângă noi de experţii pe dosare de la diversele instituţii. Suntem, la Bruxelles, o echipă de 175 de diplomaţi de la diverse instituţii româneşti. Echipa este extrem de importantă pentru mine. Vreau să folosesc acest prilej să le mulţumesc colegilor mei pentru eforturile pe care le fac. Eu îi reprezint, sper, cu onoare şi cu mândrie. Noi suntem aici, la Bruxelles, o echipă, spun cu tărie că suntem o echipă. Pentru noi este important lucrul în echipă şi să arătăm că putem să ne facem treaba aşa cum trebuie, uneori cu încăpăţânare, dar, câteodată, şi cu simţul umorului. Sunt aşteptări ridicate, suntem conştienţi că sunt foarte multe aşteptăzri, dar sunt, în egală măsură, convinsă că, fără nicio problemă, o să ne ducem misiunea la bun sfârşit şi nu numai, pentru că preşedinţia este doar o parte a acestui proces decizional european şi avem foarte mult de lucru la nivel european, exact cum am spus, în interesul românilor.

 

Realizator: Văd că aţi îmbrăcat haina de diplomat până la capăt. Aţi evitat elegant şi discret să vorbiţi despre dumneavoastră, dar la un moment dat, aţi spus că mama dumneavoastră e undeva într-un sat şi asta mi-a făcut mare plăcere şi vreau să îi mulţumesc pentru copilul pe care l-a crescut, să vă mulţumesc pentru tot efortul pe care îl depuneţi şi pentru cinstea pe care o aduceţi României. Sunteţi un om care sunt convinsă că aţi mişcat, mişcaţi şi veţi mişca România. Doamna Luminiţa Odobescu, la început de an vă mulţumesc pentru tot, vă urez succes şi aşteptăm numai veşti bune de la dumneavoastră.

 

Luminiţa Odobescu: Eu vă mulţumesc, sunt foarte onorată că sunt alături de dumneavoastră, vreau să vă urez un an bun, la mulţi ani, multă sănătate de aici, de la Bruxelles, şi să ne vedem în continuare cu bine.

 

Realizator: Să ne vedem cu bine, să auzim de bine. Doamnelor şi domnilor, aici se încheie această discuţie peste ţări peste ţări, între Bucureşti şi Bruxelles, cu doamna Luminiţa Odobescu, ambasadorul României, un om care, cum spunea dânsa în interviul nostru, a dat dovadă şi dă dovadă de implicare şi deschidere. La mai mulţi ca dânsa!

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…