Centrul de presă

Mesajul ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu, cu ocazia Zilei Naționale și a aniversării Centenarului Marii Uniri

Cu prilejul Zilei Naționale a României și a aniversării Centenarului Marii Uniri, Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles UE, în colaborare cu ambasada României în Belgia, a organizat o recepție în muzeul Autoworld din parcul Cinquantenaire, locație simbolică în inima Cartierului European al Bruxelles-ului.

Regăsiți mai jos mesajul doamnei ambasador Luminița Odobescu, Reprezentantul Permanent al României la UE, rostit cu ocazia recepției de Ziua Națională a României:

“Dragi invitați,

 Anul acesta, Ziua Națională a României are o rezonanță aparte în sufletele noastre. Este nu numai ziua în care s-a realizat marea Unire, a tuturor românilor, dar este și ziua în care România modernă împlinește 100 de ani.

100 de ani în care românii au avut parte și de momente bune și de momente mai puțin bune. Dar 100 de ani în care am fost împreună, ne-am bucurat și am simțit românește împreună. Este un prilej de mare bucurie, pe care trebuie să îl cinstim așa cum se cuvine.

 Pentru ca bucuria noastră să fie deplină avem datoria în primul rând să ne aducem aminte. Să ne aducem aminte de cei care au înfăptuit această măreață realizare, unitatea românilor.

Să ne aducem aminte de generația care la 1918 s-a luptat și s-a jertfit pentru ca azi, noi să putem vorbi despre națiunea română, despre România.

Și vă invit să descoperiți o parte din acești mari români în cadrul expoziției organizate la parterul acestei săli, expoziție care prezintă contribuția /a 18 lideri politici și intelectuali/ la înfăptuirea Marii Uniri. 

Dar un nume stă deasupra:  Ion I.C. Brătianu.

Ion I.C. Brătianu este marele om politic, care a jucat un rol de primă importanță în Marea Unire din 1918 și nu este singur, să nu uităm forța cu care Regina Maria a luptat pentru acest ideal.

 Dar unirea a fost posibilă nu numai datorită luptei și inteligenței elitelor. A fost posibilă în primul rând pentru că toți românii și-au dorit această unire.

Au simțit în inima lor că așa trebuie. Este înțelepciunea milenară a acestui popor, înțelepciune care ne-a călăuzit mereu și care se meține vie și puternică și azi.

Cum altfel am putea explica încrederea și convingerea românilor că locul lor este în această mare familie Europeană. În Uniunea Europeană.

Dragi români,

Vă invit să ne bucurăm împreună de acest moment și să păstrăm în inimile noastre un gând de mulțumire și dragoste pentru generația de excepție care a înfăptuit Marea Unire. 

Dear guests,

Today Romania celebrates 100 years. It is a national celebration which we Romanians cherish with all our hearts because we celebrate 100 years of being together.

Our celebration is, at the same time, a European celebration. We also celebrate to be part of this great European family.

We celebrate all our common European achievements, and there are plenty, because this is all that matters in the end. To prosper together, to debate together, and to find solutions together.

This is what we, Romanians, see in the European project. A family that is united.

A family based on solid democratic principles and common values. Values and principles that forge our common European identity and we should not shy away from this: we do have a common European identity. Democracy, solidarity, human dignity, we have these in our European DNA.

Unity is the one key ingredient that fuels the European project. Without unity, we are countries but not a Union. One Union.

Unity should be our red thread next year, when my country will for the first time bring her contribution to the European agenda. And unity should guide us when our Leaders will meet in Sibiu on Europe’s Day.

In Sibiu, it is our duty to further advance our European dream and to show what it means for our citizens. Not only for my generation, which had but one goal to return to the European family, but also for the next generations. As it will be for them to continue the journey.

Dear guests,

Thank you for being with us today.

Unity was the key word 100 years ago and it is our common objective today. For our future.

Let us raise a glass to Romanian and European unity.

La mulți ani, România!”

http://ue.mae.ro/gallery/1205

 

 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…