Centrul de presă

Întrevederi ale ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu oficiali europeni, în marja Consiliului Afaceri Generale

La 19 noiembrie 2018, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut o serie de întrevederi cu oficiali europeni în contextul preluării, la 1 ianuarie 2019, de către România, a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Oficialul român a avut discuții cu Secretarul General al Comisiei Europene, Martin Selmayr, Secretarul General al Consiliului UE, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, Vice-Președintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, și comisarul european pentru buget și resurse umane, Günther Oettinger.

În cadrul acestor întrevederi, demnitarul român a reconfirmat stadiul avansat al pregătirilor privind preluarea și exercitarea mandatului de Președinție rotativă a Consiliului UE de către România și a reiterat angajamentul părții române de a sprijini avansarea agendei europene în perioada următoare. Discuțiile au reconfirmat interesul comun pentru o cooperare cât mai strânsă a României cu instituțiile europene, precum și obținerea de progrese pe dosarele aflate în negociere la nivel european. Interlocutorii europeni au apreciat numirea noului ministru delegat al afacerilor europene și continuitatea demonstrată în procesul de pregătire a preluării Președinției Consiliului UE de către România.  

Din discuțiile cu Secretarul General al Comisiei, Martin Selmayr, a rezultat importanța pe care ambele părți o acordă menținerii unității UE, promovarea unei Europe puternice, unitare și eficiente fiind un obiectiv comun prioritar inclusiv din perspectiva Summit-ului de la Sibiu.

În cadrul întâlnirii cu Secretarul General al Consiliului UE, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, discuțiile s-au axat  îndeosebi pe aspectele legate de gestionarea viitoarei Președinții a Consiliului UE,  inclusiv din perspectiva Consiliului Afaceri Generale, formațiunea Consiliului UE direct coordonată de ministrul delegat pentru afaceri europene.

De asemenea, ministrul George Ciamba a avut un schimb de opinii cu Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, cu privire la dosarele prioritare care vor continua să se afle pe agenda UE inclusiv în timpul mandatului Președinției României a Consiliului UE, precum InvestEU.  

În cadrul întrevederii cu comisarul european pentru buget și resurse umane, Günther Oettinger, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a reiterat angajamentul României pentru avansarea negocierilor pe dosarul privind Cadrul Financiar Multianual, într-o manieră susținută și cuprinzătoare, în funcție de deciziile Consiliului European. Ambii interlocutori au fost de acord asupra importanței acestui dosar din perspectiva mesajului Uniunii Europene de a avea un buget modern și care să răspundă tuturor priorităților politice, atât tradiționale, cât și actuale.
 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…