Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat luni, 19 noiembrie 2018, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, în cadrul căreia au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda europeană, precum Asia Centrală, Bosnia şi Herţegovina, Ucraina, Yemen.

În cadrul discuției privind Asia Centrală, miniștrii au evaluat situaţia de ansamblu din regiune, în pregătirea reuniunii ministeriale UE-Asia Centrală, din 23 noiembrie 2018. Au fost evidenţiate perspectivele principalelor evoluţii din cele cinci state central-asiatice şi posibilităţile de dezvoltare a cooperării UE - Asia Centrală.

În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a subliniat importanța menţinerii angajamentului UE faţă de stabilitatea şi securitatea statelor din Asia Centrală, arătând că, în contextul preluării mandatului Președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, România va continua să manifeste un interes special pentru regiune și în favoarea dinamizării relațiilor UE cu aceste state. În acest sens, țara noastră va sprijini o implicare mai eficientă și mai vizibilă a UE în Asia Centrală. În context, a menţionat intenţia organizării la Bucureşti a unei reuniuni ministeriale privind Asia Centrală, ca parte a programului de priorităţi în timpul Preşedinţiei României a Consiliului UE.

Situația din Bosnia și Herțegovina a fost abordată din perspectiva situației interne post-electorale și a parcursului european al țării. Miniștrii au subliniat importanța unei politici consensuale, care să conducă la formarea rapidă a structurilor de conducere la toate nivelele, permițând astfel reluarea cursului reformelor. În același spirit, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat importanța responsabilizării liderilor politici în sensul continuării implementării Agendei de Reforme. În acest context, a exprimat disponibilitatea României de a continua să sprijine parcursul euro-atlantic al țării, inclusiv în perioada Președinției Consiliului UE.

Discuția referitoare la Ucraina a prilejuit reiterarea poziției UE de nerecunoaștere a așa-ziselor alegeri din regiunile separatiste, care contravin acordurilor de la Minsk. Miniștrii au exprimat totodată îngrijorare față de abordarea agresivă a Federației Ruse în Marea Azov, inclusiv prin creșterea prezenței militare, exprimând deschidere pentru eventuale măsuri în sprijinul stabilității economice a Ucrainei. Ministrul Teodor Meleșcanu a reamintit susținerea constantă acordată de România parcursului european și euro-atlantic al Ucrainei și a încurajat continuarea procesului cuprinzător de reforme necesar în vederea atingerii acestui obiectiv. În evaluarea îndeplinirii acestor reforme, va trebui să se ţină seama inclusiv de chestiunea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în Ucraina, în mod deosebit de asigurarea drepturilor privind limba maternă. Teodor Meleșcanu a reiterat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul granițelor sale recunoscute internațional. A susținut necesitatea monitorizării atente la nivelul UE a evoluțiilor din Marea Azov, cu implicaţii strategice pentru întreaga regiune a Mării Negre.

În cadrul dejunului informal de lucru, miniștrii de externe europeni au abordat evoluțiile recente din Yemen, cu accent asupra modalităților prin care UE poate contribui suplimentar la reducerea consecinţele negative ale crizei, inclusiv prin sprijin umanitar. Oficialul român a subliniat importanța unor măsuri urgente care să vizeze soluționarea crizei pe cale paşnică, exprimând sprijin pentru eforturile ONU și ale comunității internaționale în acest sens.

Miniştrii de externe au avut și o sesiune comună de lucru cu miniştrii apărării din statele membre ale UE (format jumbo), în cadrul căreia au fost dezbătute subiecte de importanţă majoră în domeniul securităţii şi apărării, precum dimensiunea civilă a gestionării crizelor (adoptarea Compactului civil), Cooperarea permanentă structurată (PESCO), Fondul European pentru Apărare (EDF), Capabilitatea militară de planificare şi conducere a operaţiilor (MPCC), mobilitatea militară, Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).

În intervenţia sa, Teodor Meleșcanu a apreciat progresele înregistrate în domeniul securității și apărării europene și a subliniat susținerea constantă a României pentru dezvoltarea acestuia încă din etapele sale inițiale. În acest context, a salutat adoptarea unui text ambițios și pragmatic al Compactului civil, subliniind valoarea adăugată a UE în domeniul gestionării civile a crizelor și responsabilitatea comună a statelor membre și a instituțiilor europene în asigurarea unei acțiuni mai eficiente a UE, respectiv a importanţei unei abordări strategice în privința relaţiei cu statele partenere în acest domeniu. În ceea ce privește dimensiunea militară a politicii de securitate și apărare comună, a subliniat relevanța rezultatelor practice obținute în implementarea PESCO de o manieră care să permită dezvoltarea capabilităților de apărare la nivel european.

Cu referire la tematicile subsumate acestui domeniu și discutate pe parcursul reuniunii, a reiterat sprijinul României pentru demersurile care pot contribui la consolidarea mobilităţii militare la nivel european de o manieră coerentă cu evoluţiile de la nivelul NATO, respectiv pentru consolidarea capacităţii UE de a conduce misiuni și operații.
 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/Vicepreședinte al Comisiei…