Centrul de presă

Dezbatere cu Marianne Thyssen, Comisarul European pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, găzduită de Reprezentanța României la UE

Reprezentantul Permanent al României pe lângă UE, ambasadorul Luminița Odobescu, a găzduit astăzi, 16 noiembrie 2018, la sediul Reprezentanței,  o dezbatere de tip breakfast discussion cu tema Pilonul european al drepturilor sociale: un punct de reper pentru viitorul  Europei sociale”, cu participarea Comisarului European pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen. La dezbatere au mai participat Thomas Oberreiter, Reprezentantul Permanent adjunct al Austriei pe lângă UE și Åsa Webber, Reprezentantul Permanent adjunct al Suediei pe lângă UE.

Evenimentul a avut loc cu ocazia aniversării unui an de la Proclamarea Pilonului european al drepturilor sociale la Göteborg, în Suedia.

În cadrul intervenției sale, ambasadorul Luminița Odobescu a menționat faptul că proclamarea Pilonului european al drepturilor sociale în noiembrie anul trecut subliniază încă o dată importanța dimensiunii sociale a Uniunii Europene. România a susținut încă de la început abordarea comună a protecției și dezvoltării drepturilor sociale, în deplin acord cu inițiativele propuse în cadrul Pilonului. Printre demersurile realizate la nivel național, am vizat stimularea mobilității forței de muncă, modernizarea sistemului de protecție socială sau de sprijinire a persoanelor cu handicap pentru a fi pe deplin integrate în societate.“  De asemenea,  în calitate de viitoare Președinție a Consiliului UE, suntem gata să impulsionăm negocierile dosarelor majore de sub umbrela pilonului, în sprijinul unei Europe sociale echitabile pentru toți cetățenii săi. Suntem convinși că Reuniunea la nivel înalt de la Sibiu din 9 mai 2019 va reînnoi angajamentul politic față de o Uniune care oferă cetățenilor săi o perspectivă pozitivă pentru viitor. ”

Comisarul european Marianne Thyssen a subliniat faptul că Pilonul nu este un scop în sine, ci un instrument pentru a susține convergența în Europa și a pregăti cetățenii și instituțiile pentru o economie în schimbare rapidă, sub impactul globalizării, digitalizării, evoluțiilor demografice și schimbărilor climatice: “Pilonul Social este un compas care ne ghidează munca și apreciem implicarea pozitivă a tuturor. Este esențial să închidem toate dosarele sociale înainte de finalul de mandat”.

***

La eveniment au participat funcționari ai Comisiei Europene, Parlamentului European, ai Reprezentanțelor Permanente, alți parteneri și reprezentanți ai mediului privat, think-tankuri, ONG-uri, mass-media. 

Pilonul Social este un instrument esențial pentru realizarea justiției sociale și a egalității în UE, ce trebuie să conducă la convergență socială crescută atât între statele membre, cât și în interiorul acestora. Agenda socială ambițioasă are potențialul de a proteja și promova drepturile sociale care sprijină mai bine o piața a muncii corectă și funcțională și sistemele de protecție socială. În cadrul dezbaterii s-a căzut de acord asupra faptului că principiile și drepturile prevăzute de Pilon  trebuie să devină o realitate pentru toți cetățenii, o sarcină comună ce necesită colaborarea între instituțiile UE, statele membre, partenerii sociali și societatea civilă.
 

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…