Centrul de presă

Victor Negrescu: „România este implicată activ în negocierile privind viitorul buget european“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, marți 16 octombrie 2018, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale.

Reuniunea miniștrilor pentru afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene a vizat o discuţie privind negocierile referitoare la noul Cadru Financiar Multianual, oficialii asistând la prezentarea unei evaluări realizate de Președinția Austriei la Consiliul Uniunii Europene cu privire la situația actuală a examinării propunerilor Comisiei Europene.

De asemenea, miniştrii au făcut bilanțul punerii în aplicare a concluziilor Consiliului European precedent şi au continuat pregătirile pentru Consiliul European din 18 octombrie 2018 prin examinarea proiectului de concluzii. Consiliul European din octombrie se va axa pe migrație și pe securitatea internă, fiind urmat de Summitul Zonei Euro în format extins.

„În calitate de viitoare Preşedinţie la Consiliul Uniunii Europene, urmărim îndeaproape evoluţiile la nivel european şi suntem pregătiţi să ne aducem contribuţia la construirea unui consens larg cu privire la modul de abordare a provocărilor curente“, a declarat Victor Negrescu.

De asemenea, în intervenția sa, oficialul român a exprimat susținerea României pentru avansarea implementării obiectivelor vizând securitatea cibernetică. Cu referire la Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, ministrul delegat a arătat că proiectarea noii arhitecturi bugetare europene trebuie să confere predictibilitate în atingerea obiectivelor politice pe termen lung ale Uniunii.

„Este important ca rezultatul acestei etape a discuţiilor să reflecte interesele și prioritățile tuturor părților, în vederea identificării elementelor în baza cărora România îşi va putea direcţiona eforturile, în timpul mandatului pe care-l vom exercita în primul semestru al anului viitor, pentru avansarea substanţială a negocierilor. Avem capacitatea de a fi activi încă din prima zi de mandat, astfel încât să fie asigurate premisele pentru atingerea unui acord politic echilibrat pe acest dosar deosebit de important în definirea viitorului Uniunii Europene“, a arătat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Informații suplimentare:

România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Sursa: MAE

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…