Centrul de presă

Victor Negrescu: „Este important ca ultimii pași să fie parcurși pentru a finaliza un acord care să asigure o retragere ordonată și predictibilă a Marii Britanii din Uniunea Europeană“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat marți, 16 octombrie 2018, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale Art. 50 în format UE27, organizată ca urmare a declanșării procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

În cadrul reuniunii, negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a precizat că, în ultima perioadă, negocierile s-au desfășurat de o manieră intensă și constructivă. Cele mai multe aspecte au fost deja convenite în principiu de negociatorii Uniunii Europene și de cei ai Regatului Unit, cu toate că nimic nu este stabilit până când nu se convine asupra tuturor aspectelor.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reiterat sprijinul României în vederea agreării acordului de retragere cât mai curând posibil şi a subliniat că ţara noastră este în favoarea unui proces ordonat şi previzibil privind Brexit.

„Negocierile se îndreaptă în direcția corectă și este important ca ultimii pași să fie parcurși, în același spirit constructiv, în vederea agreării acordului în totalitatea sa. O retragere ordonată și predictibilă a Regatului Unit poate garanta respectarea drepturilor cetățenilor europeni post-Brexit, inclusiv a românilor care locuiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Ministrul delegat a adăugat, de asemenea, că România, în calitate de stat care va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului viitor, va colabora îndeaproape cu toate instituțiile europene și statele membre pentru a asigura cadrul instituțional necesar în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 29 martie 2019.

Sursa: MAE

Actualitatea Reprezentanţei

Participarea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15.10.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la Luxemburg, la 15 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată de către Președinția finlandeză a Consiliului UE. Principalele subiecte abordate la reuniune au vizat…

Participarea ministrului justiției, Ana Birchall, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Justiție)

07.10.2019

Ana Birchall: Temele dezbătute în cadrul Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al UE, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a creșterii…