Centrul de presă

Informații utile privind Referendumul național pentru revizuirea Constituţiei, din 6 şi 7 octombrie 2018

Informații generale:

  • Perioada referendumului – zilele de 6 şi 7 octombrie 2018.
  • Cine îşi poate exercita dreptul la vot în străinătate -  toţi cetăţenii români cu vârsta de peste 18 ani, împliniţi inclusiv în ziua referendumului, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul/reşedinţa în România, aflaţi la momentul referendumului în străinătate.
  • Cine nu își poate exercita dreptul la vot în străinătate - cetăţenii români puşi sub interdicţie printr-o hotărâre judecătorească definitivă, precum şi cei lipsiţi de dreptul de a alege, ca urmare a unei condamnări definitive.
  • Cum se poate exercita dreptul la vot – la orice secţie de votare organizată în străinătate. La referendumul de revizuire a Constituţiei din 6-7 octombrie 2018 nu se poate vota prin corespondenţă şi nici prin intermediul urnei mobile.

Aspecte importate asupra cărora alegătorii trebuie informaţi în vederea exercitării dreptului la vot la secţiile de votare organizate în străinătate:

  • Orarul secției de votare – în ziua de sâmbătă, 6 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00 şi în ziua de duminică, 7 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00, ora locală. (OUG 86/2018).
  • Întrebarea supusă referendumului, la care alegătorii sunt chemaţi să răspundă cu „DA” sau „NU” asupra următoarei întrebări: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”
  • Obiectul supus referendumului: articolul 48 alin. (1) din Constituţie.

Legea de revizuire a Constituţiei adoptată de Parlament prevede că articolul 48 alin. (1) din Constituţie va avea următorul conţinut: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”.

Forma actuală a articolului 48 alin. (1) din Constituţie : ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Mai multe informații  sunt disponibile pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/node/46944

Informații privind acreditarea reprezentanţilor instituţiilor mass-media străine şi a observatorilor internaţionali la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018 disponibile aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2018.09.26_acreditare.pdf

Actualitatea Reprezentanţei

Comunicat de presă Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Iulia Matei la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

28.01.2020

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat, la 28 ianuarie 2020, la Bruxelles, la prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale desfășurată sub mandatul Președinției croate a Consiliului Uniunii Europene. Agenda reuniunii miniștrilor și…

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

20.01.2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfășurată la Bruxelles. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție: regiunea Sahel și diplomația climatică, iar dejunul de…